Nieuw spel voor 750ste verjaardag waterschap

Middelbare scholen die het spel op hun school willen spelen, kunnen dit aanvragen via www.hhsk.nl/wowchallenge.
Om zijn verjaardag te vieren ontwikkelde het waterschap samen met Hogeschool Rotterdam een nieuw educatief spel: De WOW Challenge. De afkorting staat voor ‘ik Woon Onder Water’. “We willen jongeren op een interactieve en speelse manier bewust maken van het gegeven dat dit in ons gebied zo is”, laat een woordvoerder weten. Het spel is een nieuw educatiemiddel dat middelbare scholen kunnen gebruiken om hun leerlingen waterbewust te maken. Verschillende teams moeten ervoor zorgen dat de (eigen) gemeenten en polders droog blijven. De leerlingen krijgen quizvragen, gaan challenges aan en bestrijden crises. Het spel wordt dan ook gespeeld met echt water. Op maandag 15 mei is het spel na een aantal testrondes voor het eerst gespeeld door de havoleerlingen van het Krimpenerwaard College in Krimpen aan den IJssel. Het schoolplein waar het spel is gespeeld, is niet helemaal droog gebleven tijdens de lancering.

Vooral jongeren uitnodigen
Tijdens het spel gingen de leerlingen aan de slag met onderwerpen als: Wat betekent het om (gedeeltelijk) te wonen onder zeeniveau? En hoe gaan we daarmee om in de toekomst? Hierover leerden ze meer tijdens het spelen van korte challenges met en tegen elkaar. “We vinden het belangrijk om juist ook voor onze verjaardag jongeren uit te nodigen om meer te leren over waterissues. Hoe we omgaan met water en dijken in de toekomst, is straks voornamelijk aan hen.”, aldus de woordvoerder. Het spel werd goed ontvangen door de leerlingen van het Krimpenerwaard College.

Zorgen dat het water in de gemeente op peil blijft
Na de welkomstwoorden van Arjan van der Wart, rector van het Krimpenerwaard College en dijkgraaf Toon van der Klugt zingen de leerlingen "hiep hiep hoera" voor de 750ste verjaardag van het waterschap. Dan wordt havo-klas 2b opgedeeld in vijf groepjes die verschillende gemeenten vertegenwoordigen. De teams moeten onder leiding van de burgemeester en met hulp van een peilbeheerder zorgen dat het water in hun gemeente op peil blijft. "Leuker dan les", vindt Sander de Groot uit het groepje Prins Alexander. "Het is niet iets dat je dagelijks doet. Ik heb geleerd dat het belangrijk is dat er niet te veel of te weinig water is.", vertelt hij. Team Krimpen aan den IJssel komt na een lesuur als winnaar uit de bus.