Nóg vaker Corona meten in rioolwater

Nóg vaker Corona meten in rioolwater

De monsternamekast in Bergschenhoek

Nog voordat COVID-19 in het land was aangetoond, werd er al getest of het ook in het rioolwater te vinden zou zijn. Ondertussen is dit onderzoek vergroot en meten we op alle zuiveringen in Nederland. Lokaal zelfs op sommige rioolgemalen. Ons waterschap helpt hier ook aan mee.

Van wekelijks naar dagelijks

Op dit moment worden al onze zuiveringen wekelijks getest door het RIVM. Onze zuiveringen zijn terug te vinden op het coronadashboard onder het tabblad regionale cijfers: https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/. Het RIVM kijkt vooral naar de veranderingen in de hoeveelheid virusdeeltjes in het rioolwater en hoopt daarmee een uitbraak te kunnen voorspellen. In 2021 gaan we het aantal metingen verhogen. In plaats van wekelijks gaan we dagelijks meten. Hiervoor installeren we meer meetapparatuur op de zuiveringen.

Onderzoek naar testen bij rioolgemalen

Ook loopt er een onderzoek in de omgeving van Rotterdam op de rioolgemalen. Hier wordt geprobeerd van specifieke wijken de rioolwatercijfers te vergelijken met de meldingen bij de huisartspraktijken. Zo willen ze een methode maken waardoor ze met alleen rioolwatercijfers kunnen bepalen hoeveel mensen besmet zijn.

Uitbraak in Bergschenhoek

Sinds kort nemen wij naast onze zuiveringen ook monsters op sommige rioolgemalen. Sinds het opduiken van de coronamutant in gemeente Lansingerland hebben we nu ook een monsternamekast in Bergschenhoek staan om dat gebied beter in de gaten te houden.