Ongewenste plant weggehaald uit water en slootkant

Dit is een exotische plant die van nature niet voorkomt in Nederland. Grote waternavel groeit snel en kan een dichte groenmat op het water vormen. Om problemen te voorkomen, hebben we de grote waternavelplanten meteen weggehaald uit het water en de slootkanten.
Grote waternavel kan enorm snel uitgroeien en andere water- en overplanten verdringen of overwoekeren. Op het water kan de plant een dichte groenmat vormen. Dit is niet goed voor de kwaliteit van het water. Te weinig lichtinval en zuurstof is niet goed voor planten en dieren in het water.
Handmatig en zorgvuldig
Omdat resten van grote waternavel weer tot een nieuwe plant kunnen uitgroeien, blijven we de omgeving goed in de gaten houden. De komende weken gaan we regelmatig langs de sloten, om eventuele achtergebleven plantjes en nieuwe uitlopers weg te halen. Dit doen we handmatig en heel zorgvuldig. De plantenresten voeren we meteen af en laten we vernietigen. Ook gaan we in de wijde omgeving van waar nu grote waternavel is ontdekt op zoek naar de plant. In het hele gebied halen we de plant weg en blijven we controleren op teruggroei. Een aanpak die enkele jaren kan duren en leidt tot goed resultaat, weten we uit ervaring.
Graag groeiplek doorgeven
De plant bestrijden is een lastige klus. Wie wil helpen, doet er goed aan om de grote waternavel niet zelf weg te halen. Ziet u in een sloot grote waternavel groeien? Neem dan contact met ons op, om de groeilocatie door te geven. Alvast bedankt voor uw hulp! Lees hier meer over het bestrijden van schadelijke planten en dieren.
Grote waternavel herkennen
Grote waternavel groeit in en langs het water. De bladeren van de plant lijken één geheel, maar bestaan uit vijf delen (lobben). Het blad heeft één diepe insnede tot aan de steel. De bladeren hebben een diameter van 4 tot 10 centimeter.
Grote waternavel lijkt op de gewone waternavel (die wel inheems is). Verschil: de bladeren van de gewone waternavel zijn kleiner, rond en niet ingesneden. De gewone waternavel groeit niet in het water, maar op land en drassige bodem.