Op pad met Arie de Gelder

2 februari 2023
“Doen wat je zegt en zeggen wat je doet.”

Dat is de mentaliteit van Arie de Gelder, teamleider beleid en advies bij de afdeling Waterkeringen (dijken) en Wegen. Na 18 jaar bij Rijkswaterstaat te hebben gewerkt, maakte hij de overstap naar ons.

Arie is bij ons verantwoordelijk voor de specialistische kennis op het gebied van waterkeringen en wegen. En als teamleider komen daar natuurlijk een heleboel taken bij. “Vacatures vervullen, jaargesprekken voeren, budgetten aanvragen en goedkeuren, jaarplannen maken, bestuursstukken schrijven en jaarrapportages maken, om er zomaar een paar te noemen.”

Inspiratie voor beleidsmakers

Op 1 februari herdachten we de Watersnoodramp van 70 jaar geleden. Ingenieur Johan van Veen had het al voorspeld: de staat van onze dijken was slecht en dat kon leiden tot een ramp. Hij kwam met een plan om ons land te beschermen tegen het zeewater: het Deltaplan. Helaas nam niemand hem serieus wat leidde tot een ramp.

Net als Johan is Arie druk bezig met de waterveiligheid in ons gebied: “Johan van Veen heb ik tijdens mijn studie in Delft ontdekt als een geweldige onderzoeker die ook heel boeiend en beeldend over ons werk kon vertellen en schrijven. Dat zijn grote plannen ook echt tot uitvoering zijn gekomen, is voor mij als beleidsmaker echt een enorme inspiratie. En om dan gelijk de link te leggen naar de uitvoering: je hebt niets aan al die kennis als er geen mensen zijn die hun handen vuil durven te maken en écht aanpakken als het nodig is. Kijk maar naar de dijkdoorbraak bij Ouderkerk aan den IJssel en het verhaal wat monument ‘Dubbeltje op z’n kant’ vertelt. Lang verhaal kort: we moeten gewoon aan de waterveiligheid blijven werken.’’

Aanstekelijk enthousiasme

De vraag hoe Arie zijn werk doet, vindt hij lastig. “Moeilijke vraag, maar wat ik nogal eens als feedback krijg, is dat ik gewoon erg enthousiast ben over de inhoud. Dat klopt. Dat enthousiasme werkt blijkbaar aanstekelijk, want ik heb over het algemeen collega’s om me heen die erg gemotiveerd en zelfstandig hun werk doen.

Het leukste vind ik om mensen, werkprocessen en inhoud aan elkaar te koppelen en zelf het overzicht te houden. Ik ben ook zo iemand die erin gelooft dat als je de goede mensen bij elkaar zet de juiste resultaten eigenlijk ‘vanzelf’ ontstaan. Ik denk dat ik dus niet zo sturend, maar coachend ben. Aan de andere kant krijg ik ook wel eens feedback dat ik erg dominant kan zijn. Meestal ben ik dan gewoon enthousiast, maar dan kan ik wel teveel ruimte innemen."

Verbinding tussen het verleden, heden en toekomst

“Wat ik echt heel gaaf vindt, is dat na de Kleiweg en de ’s Gravendijk 750 jaar geleden dwars door Rotterdam een nieuwe waterkering is aangelegd. Dat graaf Floris V vervolgens een dijkgraaf en hoogheemraadschap de opdracht geeft om die kering in stand te houden en dat we dat nog steeds doen.” Arie praat enthousiast verder: “Waterstaatsgeschiedenis is al meer dan tien jaar een hobby van me. Toen ik hier net kwam werken stond ik al binnen een aantal werken met een document uit de 13e eeuw in mijn handen. Hoe gaaf is dat. Ik word daar gewoon blij van. Verbinding van verleden, heden en toekomst is wel een soort passie van me die dit jaar echt tot zijn recht komt.”

Een passie-ambtenaar

“Wat ik echt belangrijk vind, is dat ons werk er maatschappelijk toe doet. Als bevolking kiezen wat belangrijk is en via de overheid ervoor zorgen dat dat dan ook echt gebeurt. Op zijn Rotterdams gezegd: doen wat je zegt en zeggen wat je doet.”, zegt Arie passievol.

De vraag hoe hij het meest impact maakt op werk, stelt hij graag aan anderen. “Een collega die mij vroeg om teamleider te worden en zelf alweer ergens anders werkt, vertelde mij dat ik haar het vertrouwen heb gegeven om klussen aan te pakken die ze eigenlijk zelf niet aandurfde. Dat deed ze enorm goed en dat gaf haar meer zelfvertrouwen. Volgens mij doe je dan iets goed als teamleider. Ik heb eerlijk gezegd niet zoveel behoefte om successen zelf te claimen. Die moeten we vooral samen vieren.

Er zijn dan ook genoeg dagen dat ik fluitend naar werk loop en weer vrolijk naar huis ga. Gek genoeg zijn dat niet de dagen dat ik het gevoel heb dat ik erg hard heb gewerkt. Soms is het net dat ene telefoontje waarin je iemand kon helpen. Nu ik er wat beter over nadenk: mensen helpen, dat is wel echt een drive van me. Als mensen die hulp ervaren en me ergens voor bedanken. Ja, dan zit ik op wolken en loop ik over water. Dat voldoet.”