Op pad met Emma Drancourt

28 juli 2022
Emma Drancourt, eigenlijk alleen door haar achternaam kun je weten dat ze Franse roots heeft. De 22-jarige studente spreekt naast vloeiend Frans ook vloeiend Nederlands.

Dat biedt haar de mogelijkheid om in Nederland stage te lopen. En zo kwam ze bij ons terecht. Voor haar ingenieursstudie Water- en Milieumanagement doet ze onderzoek naar icoonsoorten. “Icoonsoorten zijn planten en dieren die voorkomen in een bepaald gebied en een beeld geven van hoe het gaat in het gebied. Bijvoorbeeld als een bepaalde vogel het goed maakt in een bepaald gebied, kun je ervan uit gaan dat er een bepaalde hoeveelheid vis en een goede waterkwaliteit is,” legt Emma uit.

The Big Five

Het idee van de icoonsoorten komt uit Afrika. “Daar hebben ze de ‘big five’. In Nederland heeft een aantal organisaties dat overgenomen, maar sommige hebben er ook meer, zoals bijvoorbeeld de provincie. Die heeft er veertig,” weet Emma. Ze legt uit dat ze eerst onderzoek heeft gedaan naar de meerwaarde van het hebben van icoonsoorten voor het waterschap. Haar conclusie is dat het een handige manier is om de link tussen ons werk en onze inzet voor biodiversiteit (verschillende soorten planten en dieren in een gebied) zichtbaar te maken. “De IJsvogel of blauwborst bijvoorbeeld die hebben natuurvriendelijke oevers en schoon water nodig om te kunnen jagen op vissen. Als we veel van deze soorten hebben op een locatie, hebben we dus ook natuurvriendelijke oevers en schoon water op die plek,” legt Emma het principe van de Icoonsoorten uit.

De iconen geven niet alleen aan dat het goed gaat met de natuur, maar ook met de maatregelen die we ervoor treffen, zoals het aanleggen van natuurvriendelijke oevers, het maaien in fasen en het treffen van maatregelen die bijdragen aan schoner water.

Zelf aangeleerd

Biodiversiteit is wel helemaal Emma’s ding. “Ik wil graag later een baan met biodiversiteit, dus dacht ik ‘ik ga vast stagelopen en me verdiepen in iets wat ik later wil gaan doen. Ik wil de biodiversiteit verbeteren. Met mijn opleiding heb ik veel mogelijkheden dus dat komt wel goed,” aldus Emma. Dat Nederland ook een optie is, heeft ze te danken aan een Nederlandse moeder die vanaf baby Nederlands met haar sprak. Dat je bijna niet terug kunt lezen in haar teksten dat ze nooit Nederlandse (schrijf)les heeft gehad, is erg knap. “Ik heb zelf leren lezen en schrijven in deze taal. Dat kwam doordat ik Nederlandse vrienden had en daar veel mee appte”.

Veel in de natuur

Emma heeft veel hobby’s. “Ik vind planten heel leuk. In Limoges waar ik studeer, heb ik natuurlijk geen tuin, maar wel veel binnenplanten. Ik speel gitaar en verf en teken graag. Naast portretten is ook natuur daarin een onderwerp dat terugkomt. Ik sport ook graag: hardlopen in het bos, surfen, skiën, lopen in de bergen en zwemmen in de meren. Ik ben met mijn twee broers opgegroeid in de Franse alpen in het plaatsje Annecy. Daar ben je binnen vijf minuten in de bossen en kom je niemand tegen,” zegt Emma. Toch houdt ze ook zeker van gezelligheid. Het werken bij het hoogheemraadschap heeft ze ervaren als gezellig en laagdrempelig.“ Je kunt makkelijk contact maken met iedereen. Ik vind ook de open ruimte op kantoor erg prettig. Je kunt mensen makkelijk vinden en vragen stellen,” vertelt ze.

Laatste loodjes

Eind juli is Emma klaar met haar stage bij ons. Daarna volgt nog zes maanden studeren en een stage van zes maanden. Ze zou dan graag weer terugkomen naar Nederland.