Op pad met Jan Pieter Kalkman

16 maart 2023
Dit keer gaan we op pad met peilbeheerder Jan Pieter Kalkman bij het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

We nemen een kijkje bij de rivieren, de sloten en de gemalen in één van de regio’s van het werkgebied van het hoogheemraadschap. Terwijl we rondreizen door het gebied interviewen we hem om meer te weten te komen over peilbeheer en over Jan Pieter. ‘’Ik begin mijn dag altijd op kantoor. Daar kan ik namelijk in het systeem kijken of alle waterpeilen nog goed staan, een collega van de technische dienst kijkt welke gemalen en stuwen een storing hebben of waar zelfs acute hulp nodig is,’’ vertelt Jan Pieter. Als hij op kantoor heeft gecontroleerd of alle waterpeilen in orde zijn, gaan we het veld in.

Via een omweg

Jan Pieter is via een omweg bij het waterschap terecht gekomen. ”Ik heb geen opleiding gedaan die te maken heeft met peilbeheer. Ik heb economie gestudeerd. Ik werkte eerst twee jaar bij een bank als financieel adviseur. Daar kwam ik erachter dat een kantoorbaan niets voor mij is. Mijn familie is al 382 jaar (sinds het jaar 1642) visser van beroep. Ik besloot dus ook om visser te worden maar dan met een moderne insteek, om onderzoek te doen naar de onderwaterwereld. Dit heb ik twintig jaar lang gedaan. Ik woonde sinds kleins af aan al bij het gemaal Abraham Kroes in Moordrecht en daar werkte ik als visser vaak mee samen. Ik had toen dus al een samenwerking met het hoogheemraadschap. Daarna vond ik een vacature voor peilbeheer en dat vond ik wel erg interessant.’’

Schoon en voldoende water

Welke waterpeilen er zijn in de sloten, verschilt per gebied. Deze hoogtes zijn vastgelegd in peilbesluiten. Voor peilbeheerders zijn deze besluiten leidend. “Stel dat je zou blijven pompen, dan zakt de grond. Dat zie je ook aan deze paden. Je ziet dat veel delen aan het zakken zijn.” We rijden nog even verder en komen bij een moskee. Naast deze moskee staat gemaal Essenburgsingel. Dit gemaal heeft een automatische krooshekreiniger. Deze zorgt ervoor dat alle troep die in het water zit eruit gevist wordt zodat ons gemaal niet verstopt raakt. Er staan ook oranje touwen vóór de reiniger zodat mensen die gaan zwemmen in deze sloot -wat uiteraard eigenlijk niet mag!- niet worden meegezogen door het gemaal.’’

Jan Pieter voelt zich erg betrokken bij zijn werk. Vooral het vele buiten zijn en echt bezig zijn met en soms letterlijk in het water vindt hij erg leuk aan zijn werk.

”Ik vind een combinatie van waterkwantiteit en waterkwaliteit erg belangrijk. Het water moet namelijk gebruikt kunnen worden voor dieren om te drinken, mensen om in te zwemmen en boeren die het water willen gebruiken om gewassen te besproeien.’’

Coronatijd

‘’Ik begon bij het waterschap in de coronatijd. Je kan dus begrijpen dat dat best lastig was. Ondanks dat ik buiten werk doe, moest ik nog steeds samen met een collega op pad. We moesten onszelf elke keer testen en alleen als we negatief getest waren, mochten we met elkaar meerijden. Mijn collega’s hebben mij heel goed ingewerkt. Ik ben iemand die altijd uitgedaagd wil worden en altijd nieuwe dingen wil leren en meemaken. Dus ik vond vooral het eerste gedeelte toen ik net nieuw was het leukst,” vertelt Jan Pieter. Dat hij van uitdagingen houdt, blijkt ook uit zijn volgende uitspraak: “Ik durf de uitdaging wel aan om de vismigratiemogelijkheden van het hoogheemraadschap te verbeteren."

Vissen heen en weer laten zwemmen

Als voormalig visser is Jan Pieter erg betrokken bij water en uiteraard ook bij vissen. Hij vindt het belangrijk dat vissen vanuit de polder naar de rivier kunnen zwemmen en weer terug kunnen de polder in.

”Vanuit mijn ervaring in de visserij kan ik het waterschap helpen om ecologie en watersysteembeheer aan elkaar te koppelen met als uitgangspunt het huis van de vissen. Vissen hebben namelijk heel andere behoeften dan dat wij als waterschap willen bereiken met het wegpompen van water en het creëren van verschillende peilvakken. Om deze knelpunten te doorbreken en zo de vissen ruim baan te geven moet je eigenlijk denken als een vis! Als watersysteembeheerder stuur ik niet alleen gemalen en stuwen aan, maar ook de aanpassingen om ervoor te zorgen dat vissen vanuit de polder naar de rivier kunnen zwemmen en terug. Het hoogheemraadschap pakt de maatregelen breed op en samen zorgen we dat deze installaties nauwkeuriger geregeld worden, zodat de vissen beter gebruik kunnen maken van de installaties. Al onze objecten worden namelijk door peilbeheerders geprogrammeerd, specifiek voor een bepaald gebied en jaargetijde. Dit blijft maatwerk en dynamisch.’’

"Het leukste aan mijn werk en eigenlijk van iedereen binnen het hoogheemraadschap is dat we iedere dag voor de samenleving en natuur bezig zijn, of je nu in de kantine werkt, dijkgraaf bent of gewoon als stagiair. We werken allemaal samen aan een betere leefomgeving."