Op pad met Jan Willem Vollebregt

25 mei 2023
Vaak is hij buiten te vinden. Jan Willem Vollebregt is Inspecteur Waterkeringen bij het hoogheemraadschap.

Kilometers legt hij af veelal lopend of met de fiets. Hij controleert de dijken en de kades en noteert als hij schades ziet. Als het nodig is worden schades hersteld en anders houdt Jan Willem ze in de gaten tijdens zijn rondes door ons werkgebied. In het voorjaar en najaar worden de dijken uitgebreid gecontroleerd. Zo zorgen we ervoor dat ze op orde zijn voor het stormseizoen en kijken we na het stormseizoen hoe ze er doorheen zijn gekomen.

“In coronatijd was de omgang met mensen heel bijzonder”

“Het contact met mensen vind ik het leukst aan mijn werk. Vaak als ik langs de dijk loop, komen mensen naar me toe om me te vragen wat ik aan het doen ben.” Jan Willem is altijd goed herkenbaar. Langs de weg draagt hij een veiligheidshesje en sowieso altijd een jas of shirt met het logo van het hoogheemraadschap. Naast de dijkcontroles, controleert Jan Willem ook het maaiwerk en houdt hij toezicht op het maaien van de dijken. Klachten en meldingen die binnenkomen op zijn vakgebied worden ook door Jan Willem beantwoord. “In de coronatijd was de omgang met mensen heel bijzonder. Bij de een kon je gewoon doorlopen en een ander deed bij de voordeur al een mondkapje op. Het is zo verschillend hoe mensen er mee omgingen. Ik belde op een gegeven moment bij iemand aan. Die schudde mij meteen de hand,” herinnert Jan Willem zich lachend.

Buitenmens

Nog voor het millennium kwam Jan Willem bij het waterschap werken. Hij is enthousiast over zijn werk. Met name het buiten zijn en de vrijheid die hij in zijn werk heeft maken het werk leuk. Jan Willem is echt een buitenmens. “Ik denk dat ik 20% van de tijd binnen werk en 80% buiten. Ik zou ook geen hele dagen achter een computer kunnen zitten. Misschien dat dat later nog verandert, maar nu vind ik het buiten werken echt fijn. Er komen altijd wel mensen naar je toe. Die vragen wat je aan het doen bent. Ik heb nog nooit gehad dat iemand me van zijn werf afstuurde,” vertelt Jan Willem.

Ook buiten werktijd is Jan Willem graag onder de mensen. Hij gaat met zijn zoon Fabian mee om het licht en geluid te doen op feestjes en helpt ook vaak een maat met het verzorgen van licht en geluid bij optredens in Het Gebouw in Ammerstol. Met zijn andere zoon Gijs speelt hij graag een spelletje onder het genot van een biertje. Klussen in en om het huis doet hij ook en daarnaast wandelt hij graag met de hond “Loeki”, een eenjarige Australische herder.

“Als het mooi weer is, hoef ik niet ver”

In de zomer trekken Jan Willem en zijn vrouw er graag op uit met de caravan. De jongens gaan al niet meer mee. “We gingen ook wel veel naar Zuid-Frankrijk of Italië, maar als het mooi weer is hoeven we van mij niet ver. Als er maar water in de buurt is, dan is het goed,” licht de waterschapper toe.

Jan Willem heeft door de jaren een hoop geleerd van zijn voorgangers. Dat brengt hij nu in de praktijk in zijn werk. Zoals veel waterschappers is hij gedreven in en betrokken bij zijn werk. Hij is niet beroerd om collega’s die een beroep op hem doen te helpen. “Ik zeg niet gauw nee", vertelt hij.