Op pad met peilbeheerders Bart Boekee en Rosemarie van Eerten

Rosemarie en Bart waren samen met hun collega's druk in de weer afgelopen vrijdag en het weekend erna. Al bijna een week draaiden de pompen volop om ruimte op de Rotte en de omliggende polders te maken voor de verwachte regen. Van donderdag op vrijdagnacht viel in vijf uur tijd tussen de 40 en 50 millimeter water. De waterpeilen in de polder Wilde Veenen stegen enorm. “We draaiden op volle toeren. Alles wat kon draaien, draaide, maar toch het water bleef maar stijgen", vertelt Bart.
Er werd besloten om twee noodpompen in te zetten om extra water weg te pompen om de verwachte regen op te kunnen vangen. Rosemarie en Bart waren druk in de weer. “Ik lag er 's nachts wakker van", vertelt Bart. “Als we nog zo'n bui hadden gehad, hadden we het niet droog kunnen houden in de woonwijk.” En dat is hun grootste verantwoordelijkheid, zorgen voor droge voeten. "Dat we samen met onze collega-peilbeheerders en collega's van de technische dienst het droog kunnen houden, daar ben ik trots op", zegt Bart. "Daar sluit ik me bij aan", valt Rosemarie bij.
“Peilbeheerder zijn, is een leefstijl”
Het enthousiasme en de gedrevenheid spat er vanaf bij de peilbeheerders. “Ik heb me in jaren niet zo nuttig gevoeld", zegt Bart die drieënhalf jaar geleden de stap maakte van kantoor naar de buitendienst. Rosemarie werd een jaar later peilbeheerder. Haar kennis van het gebied en de machines in een absolute meerwaarde binnen het team. "Door haar scheepvaartachtergrond heeft Rosemarie veel ervaring met dieselmotoren en kan ze zelf de dieselpomp aanzetten als dat nodig is. Handig, want zo’n pomp aanzetten dat kan lang niet iedereen”, zegt Bart. In het gebied rond de Rotte zijn drie gemalen met een of meer dieselpompen. Als een dieselpomp moet worden ingezet, doet de technische dienst dat. Zij blijven er ook bij om te monitoren. De overige pompen zijn elektrisch en kunnen op afstand worden bediend en gecontroleerd.
In de ochtend verzamelen de peilbeheerders bij gemaal de Kooi in Bergschenhoek. Ze lezen daar de meetpunten uit, zodat ze weten hoe hoog het water op de verschillende plekken in het gebied staat. Vervolgens gaan ze op pad om stuwen af te stellen, inlaten te bedienen en duikers te ontstoppen. "Tijdens stormen komen takken en veel bladeren in het water terecht en raken de roosters verstopt. Als je dan ziet dat in het gebied het water zakt, maar op een bepaalde plek niet, dan zit daar waarschijnlijk een duiker verstopt en gaan we ervoor zorgen dat het water er weer doorheen kan", legt Bart uit. Als er geen hevige regenval of storm is, zorgen de peilbeheerders er dagelijks voor dat de waterstanden in het gebied in de buurt van of op het streefpeil komen. "Door onze ervaring, weten we de waterstanden en de speelruimte op veel plekken uit ons hoofd. Daarnaast kunnen we ook in de systemen kijken", zegt Bart. Het tweetal is iedere dag bezig met de peilen in ons gebied. “Peilbeheerder zijn, is een leefstijl”, aldus Bart.
De juiste plek
Ook Rosemarie vindt deze manier van werken erg prettig, "Nu zit ik op mijn plek. Ik vind de combinatie van alles erg leuk. Ik ben fysiek buiten bezig, maar zit ook aan tafel bij het aanpassen van peilbesluiten. Daar kan ik mijn kennis van het gebied en de waterpeilen inbrengen", vertelt Rosemarie. Naast het veldwerk, zorgen de peilbeheerders ook voor het afhandelen van klachten en meldingen, het ijken van de meetpunten en helpen ze handhavers bij zaken die spelen. Ook sturen ze aannemers aan die zorgen voor het dagelijks onderhoud, zoals het maaien van de sloten en bermen en het verwijderen van drijvende planten. Dat werk is nodig zodat het water goed kan doorstromen.
"We doen het echt met elkaar buiten"
Bart en Rosemarie benadrukken dat ze het werk buiten en het in goede banen leiden van de hevige regenval echt met z'n allen doen. De technische dienst pakt de storingen op. De dieselpompen worden aangezet en continu bemand. Dan moeten ze elkaar afwisselen. Het eerste weekend van november is het team druk bezig geweest om het 24/7 rond te breien met elkaar. De collegialiteit is groot. “Als ik dan nog laat bezig ben, komt Rosemarie snoepjes en koekjes brengen", vertelt Bart. "We doen het echt met elkaar buiten.”