Op pad met Sylvester van Masbergen

2 augustus 2023
Net na de storm Poly spreken we af met Sylvester in gemaal Abraham Kroes. Technisch breed, altijd beschikbaar en met karakter: deze eigenschappen gelden voor beide.

Onze collega Sylvester neemt graag iedereen mee in zijn werk. Hij plaatst veel interessante berichten op ons intranet en op LinkedIn. Daar neemt hij je enthousiast mee in zijn werk, geeft inkijkjes en legt dingen uit. Maar wie is de persoon achter die volle baard?

Elke ochtend ziet hij nog steeds het cijfer vijf op zijn wekker staan en rijdt van zijn woonplaats naar Groenedijk. Voor Sylvester is dit een relatief korte reistijd, aangezien hij ‘vroeger’ grote afstanden aflegde. Bij een eerdere werkgever reisde hij bijna de hele wereld over om tijdelijke pompinstallaties te plaatsen.

Hoewel Sylvester pas in 2022 bij ons in dienst kwam, was hij al bekend met ons hoogheemraadschap. In oktober 2018 was hij namelijk al te zien op RTV Krimpenerwaard, toen hij nog in dienst was bij een eerdere werkgever die wij hadden ingehuurd voor het plaatsen van een tijdelijke pompinstallatie bij gemaal Verdoold.

Tijdens die werkzaamheden kwam Sylvester al in contact met de huidige coördinator Techniek. Deze was onder de indruk van hem en zei: “Als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, solliciteer dan bij ons!”.

Sylvester hapte niet meteen toe. Maar, begin 2022 was het dan zo ver. Sylvester had zin in een nieuwe uitdaging: “In de pompenwereld heb ik echt mijn passie gevonden. Dit vak is zo breed. Of je nu een nieuwe elektrische pomp hebt of een oude diesel, er is genoeg te doen. Of het nu mechanisch is of het oplossen van een storing.”. Op de vraag wat hij meenam naar zijn nieuwe baan was hij kort: “Kennis en een glimlach.”.

Sylvester begon in februari 2022 als onderhoudsmonteur en groeide al in oktober van datzelfde jaar door tot werkvoorbereider. Maar hij zit niet stil: "Mijn doel is om hier coördinator te worden. Lekker doorgroeien! Ik voel me enorm op mijn plek en ben blij dat de focus bij ons ligt op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Er wordt goed voor de werknemers gezorgd en ik voel me hier op mijn gemak.

Op dit moment is hij werkvoorbereider bij de technische dienst van de afdeling Watersystemen. Het is een overkoepelende functie waarbij hij betrokken is bij projecten vanaf de voorbereiding tot de nazorg. Dat is ook de reden waarom we hadden afgesproken in gemaal Abraham Kroes.

Het onderhoudsprogramma Ultimo had namelijk een mooie job voor Sylvester gegenereerd: “Het reviseren van de elektrische pomp die het water vanuit de Ringvaart naar de Hollandsche IJssel pompt. Het geplande preventieve onderhoud bleek ook daadwerkelijk nodig, dus perfect getimed.”. Na enige tijd in onderhoud is de pomp op maandag 10 juli weer in werking gesteld.

Dit is niet de eerste uitdaging voor Sylvester. Ongeveer drie maanden geleden was hij druk bezig met werkzaamheden in de Willem-Alexanderbaan. Tijdens een inspectie ontdekten ze dat er een beschadigde leiding was. Deze leiding heeft een belangrijke functie bij het voorzien van water aan de defosfateerinstallatie. Deze installatie is nodig om blauwalgoverlast te voorkomen en watersport het hele jaar door mogelijk te maken. Met behulp van (echte) duikers werd een deel van de persleiding vervangen. “De oplevering van de Eendragtspolder was wel echt een geluksmomentje.”, zei Sylvester.

De meeste impact met zijn werk maakt hij in het droog houden van onze voeten in dit gebied. “Daar haal ik echt voldoening uit.”, zegt hij terwijl zijn ogen gaan glinsteren. “Ik ben ook ontzettend trots op de technische dienst van afdeling Watersystemen. De ketting is zo sterk als de zwakste schakel en die is bij ons heel sterk, ondanks we echt met een hele kleine club zijn. We maken echt het verschil in ons werk dankzij onze kennis en technische ervaring. De beste werkvoorbereiders hebben ook in het veld gestaan.”

“Het is ook heerlijk als ik word gestresstest (uitgedaagd) tijdens hevige regenval. Als ik naar de weersverwachting kijk en moet werken, begint de adrenaline al te stromen. Ik kan dan nodig zijn en echte technici leven daarvoor. Ze duiken niet weg, nee, ze staan in de frontlinie. Je hebt voortdurend zorgen, maar het is prachtig werk."

“Mijn toekomstige collega’s zou ik willen zeggen dat ze geen fout hebben gemaakt door hier te komen werken. Denk goed na over waar je jezelf over vijf jaar ziet, want hier kun je jezelf ontwikkelen. Ik ben zelf binnen een jaar doorgegroeid.”

“Uitdaging, samenwerken en succes behalen zijn voor mij essentiële elementen waar ik gelukkig van word. En dat is hartstikke belangrijk. Bij mijn vorige werkgever stuitte ik op beperkte ontwikkelingsmogelijkheden. Als gevoelsmens had ik meer werkplezier nodig. Nu kan ik me elke dag richten op het behalen van resultaten, mezelf constant uitdagen en telkens een beter resultaat neerzetten."

Terwijl de pompen plotseling beginnen te draaien omdat het waterpeil in de polder wat te hoog wordt, ronden Sylvester en ik ons gesprek af. Wil je meer weten over de werkzaamheden in gemaal Abraham Kroes? Lees dan het volgende nieuwsbericht: Werkzaamheden in gemaal Abraham Kroes afgerond (schielandendekrimpenerwaard.nl).