Op pad met toezichthouder Leo Krijgsman

Op pad met toezichthouder Leo Krijgsman

Leo Krijgsman voor zijn trekker

Dit keer gaan we op pad met collega Leo Krijgsman, Toezichthouder bij de afdeling Waterkeringen en Wegen. Leo werkt al ruim 29 jaar voor het hoogheemraadschap, eerst zo’n 17 jaar als Kantonnier, een mooi ouderwets voord voor vaste arbeidskracht die belast was met het dagelijkse onderhoud van wegen en sluizen.

We bezoeken Leo op steunpunt Zuidbroek, aan de Zuidbroekse Opweg in Bergambacht. Vanuit dit steunpunt werkt hij dagelijks samen met zes collega’s aan het wegen- en bermonderhoud in een groot deel van de Krimpenerwaard.

Werkplek Leo Krijgsman

Wat houdt jouw functie precies in?

“Als Toezichthouder Wegen coördineer ik alle onderhoudswerkzaamheden aan de wegen, bermen en bruggen in ons beheersgebied. Ik ben ook het aanspreekpunt voor klachten en meldingen die we hierover binnen krijgen.”

Hoe zien jouw werkdagen er ongeveer uit?

“Om 7.30 uur starten we hier op Zuidbroek op en nemen we samen eerst het werk voor die dag door. Vervolgens gaan we aan de slag in het gebied, zo’n 98% van het wegen- en bermonderhoud voeren we zelf uit.”

Kan je iets over het project vertellen waar we vandaag gaan kijken?

“We bekijken vandaag een wegreconstructie die klaar is, maar waar we de berm nog van moeten aanvullen. Eerder lieten we dit door aannemers doen, maar tegenwoordig doen we dit zelf. Vooral omdat we regelmatig niet tevreden waren over het bermwerk van onze aannemers. Binnen een half jaar was het vaak alweer verzakt en moesten we dit alsnog zelf weer verhelpen. We hebben een aantal jaar geleden zelf een apparaat ontworpen en gemaakt waar we de bermen in ons gebied mee aanvullen. Hier zijn we erg tevreden over en ik ga je straks laten zien hoe dit werkt.” Leo vertelde me dat er al diverse aannemers in de omgeving zijn die zelf ook zo’n bermapparaat hebben laten maken. “Tegenwoordig vullen we de bermen aan met gerecycled materiaal (repak) met daaroverheen nog een laagje aarde. Hier krijg je mooie stevige bermen van, die ook nog eens lang mee gaan.” 

Wat maakt jou een trotse waterschapper?

“Ik ben zeker trots op ons zelf bedachte bermapparaat, maar sowieso op al het werk dat we hier met de buitendienst zelf doen. Ook qua maaiwerk, beschoeiingen plaatsen, bomen zagen, onderhoud aan wegbruggen, verkeersborden maken en plaatsen, recreatiebankjes en prullenbakken netjes houden, enzovoorts. Dat doen we er allemaal bij. Er zijn maar weinig plekken in Nederland waar de wegen en de bermen er zo goed bij liggen als hier. Daar geniet ik van wanneer ik op mijn fietsje door de Krimpenerwaard rijd.”

Leo geeft aan dat hij vooral de vrijheid en flexibiliteit die we bij het hoogheemraadschap krijgen erg fijn vindt. Op deze manier krijgen hij en zijn directe collega’s ook de ruimte om het werk steeds duurzamer uit te voeren.

Nieuwe berm inclusief beschoeiing

Wat is het mooiste dat je als waterschapper meegemaakt hebt?

“Werken in een witte wereld, zoals afgelopen winter. Dat blijf ik mooi werk vinden.” Tijdens sneeuw en ijzel zorgen Leo en zijn collega’s ervoor dat onze wegen in de Krimpenerwaard gestrooid worden.

“In 1995 heb liep ik buitendijks mee als dijkwacht tijdens het hoogwater, dit was een spannende ervaring. We inspecteerden toen de dijken en plaatsten zandzakken. Dat zijn van die momenten die je altijd bijblijven.”