Opening waterbergend Essenburgpark Rotterdam-West

Opening waterbergend Essenburgpark Rotterdam-West

Opening Essenburgpark

Vanaf 18 maart is Rotterdam een openbaar en klimaatbestendig stadsnatuurgebied rijker: het Essenburgpark. Een groot en gevarieerd wandelgebied langs het spoor in Rotterdam-West. Buurtbewoners ontwikkelden samen met het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de gemeente Rotterdam een alternatief voor bouwplannen van de Nederlandse Spoorwegen.

Het resultaat is een verrassend groengebied met een flinke natuurlijke waterberging. Op 18 maart tekenen de buurtbewoners voor zelfbeheer van dit stuk natuur. Samen met hoogheemraad Paul van den Eijnden en wethouder Bert Wijbenga bezegelen zij hiermee bovendien de officiële opening.

Droge voeten

Hoogheemraad Paul van den Eijnden is blij deze aanwinst voor de stad: “Hoosbuien en hitte vragen om ruimte voor regenwater en groen. Daarom heeft het hoogheemraadschap het groen gecombineerd met een natuurlijke waterberging. Hier is plek voor ruim vijf miljoen liter water, ruim 40.000 badkuipen vol. Winst voor de wijk dus: droge voeten bij hoosbuien en een prachtige groene oase voor bewoners en bezoekers.

Voor en door bewoners

Het stadsnatuurpark is tot stand gekomen dankzij de intensieve lobby van omwonenden voor behoud van het gebied als groene en sociale ruimte. Na de opening nemen de bewoners ook een belangrijk deel van het onderhoud van het park op zich.

Vanaf 18 maart is het Essenburgpark dagelijks, van 08.00 tot 20.00 uur, open voor publiek.  

Kijk voor meer informatie op www.essenburgpark.nl.