Proef om vrachtverkeer te verminderen op IJsseldijk werkt

Proef om vrachtverkeer te verminderen op IJsseldijk werkt

Tijdelijke verkeersborden op de IJsseldijk

Om de hoeveelheid (onnodig) vrachtverkeer te verminderen op de IJsseldijk en zo de dijk veiliger te maken voor de overige weggebruikers, hebben de gemeente Krimpenerwaard en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard een proef gedaan.

De proef

In de periode tussen september 2020 en januari 2021 is een doorrijverbod voor vrachtwagenverkeer ter hoogte van Kattendijk nummer 183, 185 en 187 ingesteld. Dit moest ertoe leiden dat vrachtverkeer meer via de provinciale wegen (N207 en N210) ging rijden om de woonkernen (Gouderak, Lageweg en Ouderkerk aan den IJssel) en de IJsseldijk te ontlasten. En het werkte.

De resultaten

Het aantal vrachtverkeerbewegingen is met ongeveer 20% afgenomen. Daarnaast hebben verschillende bewoners en bedrijven positief gereageerd op de proef en ervaart men minder overlast door vrachtverkeer. Op basis hiervan beschouwen de gemeente en het waterschap de proef als geslaagd en gaan ze aan de slag om de afsluiting permanent in te stellen.

Het vervolg

Nu de resultaten positief zijn, bereidt het hoogheemraadschap een procedure voor om de afsluiting permanent te maken. Om de proef om te zetten in een definitieve oplossing moet een verkeersbesluit worden genomen.

Op diverse plaatsen (Gouderakse brug, op rotondes van de N207 en N210, de Lageweg), de toeleidende routes, zijn verkeersborden geplaatst. Vrachtverkeer dat geen bestemming heeft op de dijk wordt door de borden naar de route over de provinciale wegen verwezen. Hoe minder oneigenlijk vrachtverkeer over de dijk, hoe beter. Vrachtverkeer dat naar het bedrijventerrein Gouderak moet de route via Gouderak volgen en vrachtverkeer dat naar het bedrijventerrein Ouderkerk moet rijden, volgt Ouderkerk. Hierbij geldt hoe korter de route van het vrachtverkeer over de dijk, hoe beter. De huidige tijdelijke borden worden later dit jaar vervangen door definitieve borden.

De aanleiding

De gemeente Krimpenerwaard en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard maken zich hard voor minder vrachtverkeer op de IJsseldijk tussen Ouderkerk aan den IJssel en de Gouderaksebrug in Gouda. Beide instanties ontvingen regelmatig klachten over het toenemende vrachtverkeer op de IJsseldijk. Verkeer wat er feitelijk niet hoort, willen de instanties er ook niet hebben. Dit verkeer kan beter via de provinciale wegen te rijden.

Vragen of opmerkingen over de afsluiting kunnen worden gestuurd naar: pilotijsseldijk@krimpenerwaard.nl.