Rottecafé te gast bij ons

14 september 2023
Stichting Plezierrivier De Rotte organiseert elk kwartaal een Rottecafé op een locatie langs of met een relatie tot de Rotte.

Deze week vond de netwerkbijeenkomst plaats in ons hoofdkantoor aan de Maasboulevard. De aanwezige ondernemers, bewoners en andere geïnteresseerden konden daar ook de mini-expositie ‘de blauwe draad’ bekijken.

Deze kleine expositie over het verleden, heden en de toekomst van waterbeheer is tot eind van ons jubileumjaar gratis te bezoeken op werkdagen.

750 jaar waterbeheer

Dijkgraaf Toon van der Klugt verwelkomde de gasten van het Rottecafé en vertelde daarbij trots over 750 jaar waterbeheer. “Dat water veilig achter dijken blijft, verscholen door riolen wordt geleid en schoon door de natuur stroomt, ervaren veel mensen als vanzelfsprekend. Dat is het niet. Dag en nacht werken wij aan droge voeten, schoon en voldoende water. Dat doen we samen met de omgeving. Als experts op het gebied van water en bodem bereiden we de regio voor op een veranderend klimaat en de uitdagingen rondom water die daarbij komen kijken.”

Het onzichtbare zichtbaar maken

De dijkgraaf lichtte toe dat we ons jubileumjaar benutten, om mensen mee te nemen in de wondere wereld van water door het onzichtbare zichtbaar te maken. Op verschillende manieren tonen we hoe we leren van het verleden, acteren in het heden en zorgen voor duurzame oplossingen voor de uitdagingen in de toekomst. Een paar voorbeelden hiervan zijn: een interactieve kaart en informatieborden vol wetenswaardigheden, een educatief spel en de videoserie Tijd met Toon, met daarin ook een video over de Rotte.

Nog veel meer interessants

Op het programma stonden meer interessante onderwerpen. Zo sprak onze ecoloog Marit Meier over de waterkwaliteit van de Rotte en benadrukte daarbij het belang van waterplanten. Johan Ottevanger van Vereniging Molenvrienden Rottemerengebied werd geïnterviewd over het molenaarschap van generatie op generatie. Mary Gerritse-Deijsselberg vertelde enthousiast over de water beleveniswijzer van het Ommoordse Veld, een bijzonder water- en groengebied in Rotterdam. Tenslotte deed Jan Oosterling van Vrijetijd Zaken verlag van een delegatie uit Saoedi-Arabië die hier op werkbezoek was om van ontwikkelingen in het Rotte-gebied te leren voor de recreatieve ontwikkeling van Wadi Hanifa bij de hoofdstad Riyad.

Het volgende Rottecafé van Stichting Plezierrivier De Rotte staat gepland op maandag 27 november 2023.