Terugblikken met Agnes van Zoelen

Nadat Agnes van Zoelen zich bijna 15 jaar als hoogheemraad en 25 jaar als lid van de Verenigde Vergadering heeft ingezet voor het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, gaat ze met pensioen.
Vervelen gaat ze zich niet. Agnes is een allesdoener: ze houdt van tuinieren, piano spelen, schilderen, lezen, koken en bakken. En natuurlijk van wandelen en fietsen in de natuur. Ze is van alle markten thuis. De afgelopen jaren heeft ze daar weinig tijd voor gehad. “Ik speel graag op zeker. Dat betekent veel tijd in de voorbereiding en dat gaat soms ten koste van privétijd”, vertelt de ex-hoogheemraad. Vooral de laatste vier jaar waren erg intensief. “Met de portefeuille Watersystemen stond ik meer in de picture en had ik veel externe contacten. Dat kostte veel tijd”, legt ze uit. Agnes is blij dat ze deze portefeuille heeft gehad en van daaruit kon bijdragen aan integraliteit in het waterbeheer.
“Dat vind ik echt iets voor jou”
Na de verkiezingen in 2008 werd Agnes voor het eerst dagelijks bestuurslid. Daarvoor zat ze tien jaar in het algemeen bestuur van het waterschap. Op het dakterras van het hoofdkantoor aan de Maasboulevard in Rotterdam vertelt Agnes hoe ze in het bestuur terecht is gekomen: “Een kennis van mij ging stoppen en zei ‘dat vind ik echt iets voor jou’. Ik had vanuit mijn werk als onderzoeker bij de Universiteit in Leiden al ervaring met waterschappen. Ik heb onder andere onderzoek gedaan bij het hoogheemraadschap van Rijnland en vandaaruit ook een onderzoek gedaan voor het hoogheemraadschap van Schieland. Ik heb onderzocht of de bagger uit de Rotte kon worden gestort in de Zevenhuizerplas. Dat bleek niet te kunnen zonder nadelige gevolgen voor de waterkwaliteit en het is dus ook niet gebeurd. Ik dacht misschien is het wel leuk om in het bestuur van een waterschap te zitten, maar vroeg me af hoe ik gekozen zou worden. Niemand kende me. Mijn kennis zei ‘ik ken veel mensen en we gaan wel langs bij een krantje’. Dat werkte. Ik kreeg voldoende stemmen en kwam in de Verenigde Vergadering. Het is bijzonder hoe dingen op je pad kunnen komen, die dan zulke grote consequenties hebben op je hele leven.”
“Ik leerde altijd wat”
Spijt heeft ze niet. Agnes heeft haar jaren bij het hoogheemraadschap als fantastisch ervaren. “Ik heb altijd even tijd nodig om me thuis te voelen. Daarna heb ik elke dag genoten, ook omdat ik altijd wat leerde, er steeds een nieuwe horizon was en we altijd verder gingen. Nieuwe problemen deden zich voor en er kwamen nieuwe oplossingen. Het werk is heel dynamisch”, vertelt ze enthousiast.
Nu al keuzes maken
Het valt niet mee om het werk los te laten, er is nog zoveel te doen. De nieuwe uitdagingen als klimaatadaptatie en -mitigatie, de puzzel van de Ruimtelijke Ordening. “Hoe ga je dat allemaal een plek geven en waar? Water en bodem zijn sturend. Dat betekent dat we nu al keuzes moeten maken. De horizon lijkt ver, maar je moet nu al keuzes maken in de inrichting”, zegt Agnes. Het is duidelijk hoorbaar dat ze dit heel belangrijk vindt. Het is dan ook niet verrassend dat ze trots is op de keuzes die zijn gemaakt in het peilbesluit van de Zuidplaspolder Oost en de rol die het waterschap speelt bij het Vijfde Dorp. Ook de aanpak van de grote plassen, zoals de Kralingse Plas en de Bleiswijkse Zoom en de rol die ze mocht spelen bij het programma Klimaat en Ruimte maken haar trots. “Het samen met de gemeente kijken waar je de stad kunt vergroenen en zo je aan kunt passen aan het klimaat, is zo belangrijk. Het is een verdienste van de gemeente, maar die samenwerking is zo mooi. Kijk ook naar de groene gevel van ons gebouw en dit dakterras. Het is klein, maar het maakt mensen gelukkig”, zegt Agnes.