Veel water door regen en storm: inzet waterberging Eendragtspolder

3 november 2023
Gisteren en vannacht is er veel regen gevallen in het noordwesten van ons beheersgebied door regen en de storm die over Nederland raasde.

Hierdoor staat het waterpeil in de sloten in Zuidplas Noord, Lansingerland en Zoetermeer hoger dan normaal. Alle gemalen in dit gebied draaien volop om dit overtollige water af te voeren.

Om het waterpeil op de Rotte op niveau te houden, laten we het overtollige water de Eendragtspolder in stromen. Op een later moment pompen we het water weer terug naar de Rotte via het gemaal Leemhuis Stout.

Inzet waterberging Eendragtspolder

Deze polder (waar de Willem-Alexander roeibaan in ligt) is speciaal ontworpen om overtollig water kwijt te kunnen wanneer dit nodig is.

In het Rottemerengebied gebruiken we de waterberging Eendragtspolder om overtollig water vanuit de Rotte hier in op te vangen. Normaal gesproken pompt gemaal Schilthuis water van de Rotte naar de Nieuwe Maas. Bij hoge waterstanden op de Nieuwe Maas gaat dat niet, omdat dan de doorgang Boerengat (bij het Oostplein in Rotterdam) tijdelijk wordt gesloten.