Verbeteren waterkwaliteit Kralingse Plas

12 januari 2023
Samen met gemeente Rotterdam werken wij aan verdere verbetering van de waterkwaliteit van de Kralingse Plas in Rotterdam.

Met verschillende maatregelen verminderen we de overvloed aan voedingstoffen in het water. Blauwalg krijgt zo minder kans om te bloeien en te zorgen voor overlast. In aflevering 13 van het Kralingse Plas en -Bosjournaal vertellen we over onze werkzaamheden en de samenwerking met de gemeente.

De Kralingse Plas in Rotterdam is een belangrijke recreatieplek voor de stad, haar inwoners én bezoekers (drieënhalf miljoen per jaar). De plas heeft ook een belangrijke ecologische functie. Voor de waterkwaliteit gelden Europese richtlijnen. Het hele jaar door monitoren we de waterkwaliteit. Tijdens het zwemseizoen (van mei tot oktober) nemen we om de andere week watermonsters. Dat water wordt dan onderzocht in een laboratorium, waarbij onder meer wordt gekeken naar de hoeveelheid blauwalgen en fecale bacteriën. Dat zijn bacteriën uit poep en plas van mensen en dieren. Ook houden we de visstand in de gaten. Een evenwichtige visstand draagt ook bij aan goede waterkwaliteit.