Verboden middel dichloorvos in slootwater

Dit werd, toen het nog niet verboden was, vroeger gebruikt voor het bestrijden van spint, luizen, mijten, vlooien en motten.
Schadelijke stoffen uit gewasbeschermingsmiddelen vormen een probleem voor de waterkwaliteit. Vooral kleine waterorganismen sterven af waardoor het ecosysteem en de voedselketen in het water uit balans raken. In maart van dit jaar werd in de waterkwaliteitsrapportage over 2022 geconcludeerd dat de verbetering van de waterkwaliteit in de regio stagneert. Aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen in het water is hiervan een belangrijke oorzaak.
Wat doen wij?
Via ons meetpunt krijgen wij overschrijdingen binnen. Onze handhavers doen onderzoek naar een mogelijke dader door onder meer te kijken naar:
De overschrijding wordt gemeld aan Glastuinbouw Nederland. Zij zorgen ervoor dat de tuinders in de omgeving geïnformeerd worden.
Ook is door ons contact opgenomen met de Nederlandse Voedsel- En Warenautoriteit om informatie te krijgen voor welk type gewas dit middel gebruikt kan worden en wat de afbreektijd van dit middel in het water is. Het middel mag niet meer gebruikt worden maar weglaten kan ook niet. Met deze gegevens proberen wij de lozer op te sporen.
Hoe werkt het middel?
Door de werking en snelle afbraak van de dichloorvos is het kort na gebruik niet meer terug te vinden in een kas als het daar gebruikt is. De kans dat daar direct een dader beboet kan worden, is kleiner. Daarom zoeken wij op meerdere sporen verder.