Vernieuwende klimaatoplossingen

20 mei 2022
Op woensdag 11 mei was het weer tijd voor de jaarlijkse voorjaarsschouw. Onze bestuursleden gingen op pad naar de TU Campus in Delft.

Begin van de middag arriveerden ze op de zonovergoten Green Village, die is gebouwd op de campus van de TUDelft.

Na een verfrissend drankje, opende Toon van der Klugt de voorjaarsschouw en vertelde Marjan Kreijns - programma directeur van VPDelta - over de proeftuin Green Village. Een plek voor vernieuwende klimaatoplossingen, waaronder de Waterstraat, het Hitteplein en het Klimaatkwartier. Aansluitend vertelde Lindsey Schwidder iets over onze eigen proeftuin in Diergaarde Blijdorp. Daar hebben we als hoogheemraadschap onder andere meegewerkt aan het klimaatplein, waar regenwater wordt opvangen en gefilterd voor gebruik als proceswater in de diergaarde.

Vernieuwing, klimaat en duurzaamheid

Het thema van de voorjaarsschouw was vernieuwende en duurzame oplossingen voor het waterbeheer van de toekomst. Dat is waar het op The Green Village om draait. Hier onderzoeken, uitproberen en demonstreren partijen hun vernieuwende oplossingen en bruikbare technieken voor ons waterbeheer. Eigenlijk een groot openlucht laboratorium op de campus van de TUDelft.

Werken in proeftuinen

In twee presentaties werd uitgelegd hoe de opzet van een proeftuin werkt. Met praktische voorbeelden uit de Green Village en Diergaarde Blijdorp. Daarbij ontstond een levendig gesprek over de zoektocht naar klimaatadaptieve oplossingen. Je wilt zo compleet mogelijk werken, maar dat duurt soms wel erg lang. Wie neemt de leiding? Je wilt ook niet dat in elke gemeente een proefproject start. De vraag is of een proef echt nodig is, of moeten we niet gewoon aan de slag? Hoe ga je dan om met risico’s bij vernieuwende oplossingen en de inzet van belastinggeld. Het mooie van een proeftuin is dat partijen elkaar beter leren kennen en vernieuwingen klaargestoomd worden voor praktijktoepassingen. De oproep aan het hoogheemraadschap was dan ook: heb je nieuwe dingen die je wilt laten testen, of problemen waar we een oplossing voor zoeken. Dan is daar binnen de proeftuinen ruimte voor.

Rondleiding langs praktische oplossingen

Na twee presentaties kregen we een rondleiding over de Green Village. Drie ondernemers vertelden over hun oplossing. We startten bij Park Positive, de groene parkeerplaats met Rain(a)way tegels op een speciale funderingslaag. Daarna kwamen we aan bij DSI-Infiltratieput, die in korte tijd veel regenwater kan infiltreren, waarbij het water wordt gezuiverd door een speciale mineralenmix. Tot slot een uitleg over BlueBloqs, een idee van Fieldfactors. Een oplossing, die regenwater vasthoudt en geschikt maakt voor hergebruik. Dit systeem is ook onderdeel van het klimaatplein in Diergaarde Blijdorp.