Voor de Ringvaart geldt een nieuw peilbesluit

6 december 2023
Het peilbesluit Ringvaart was dit jaar toe om gecontroleerd en opnieuw vastgesteld te worden. Dat is gebeurd.

In het nieuwe peilbesluit is een flexibel peil opgenomen. Dit betekent dat het peil schommelt tussen twee waterhoogtes.

In de praktijk verandert er eigenlijk niets. Voorheen was er ook al flexibel peilbeheer. De gewenste waterstand (het ‘streefpeil’) voor de Ringvaart blijft -2,15 meter NAP en voor het afgedamde deel van de Ringvaart Rotterdam -2,35 tot -2,25 NAP.

Ringvaart heeft belangrijke rol

Met peilbeheer (dat is het regelen van de juiste waterstand) voorkomen en beperken we wateroverlast en waterschaarste in ons werkgebied. Daarbij heeft de Ringvaart een belangrijke rol. Via de Ringvaart voeren we water af en aan voor sloten en plassen in een gebied waar honderdduizenden mensen wonen. Het gaat om de Zuidplaspolder, Eendragtspolder en polder Prins Alexander. In die polders liggen woonwijken van Gouda, Moordrecht, Moerkapelle, Capelle aan den IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen en Rotterdam.

Bij regen en droogte

Als het veel regent, voert de Ringvaart water uit die gebieden af naar de Hollandsche IJssel. Als het lang droog is, brengt de Ringvaart water uit de Hollandsche IJssel naar de gebieden toe. Hierdoor schommelt de waterstand van de Ringvaart een beetje. Hoe de waterstand precies is, hangt af van het weer en van de plek. Omdat water van hoog naar laag stroomt, kan de waterstand lokaal enkele centimeters verschillen. Op de Ringvaart is de maximale waterstand dan 10 centimeter hoger (-2,05 meter NAP) en de minimale waterstand is dan 15 centimeter lager (-2,30 meter NAP).

Wonen op of aan het water

De meeste bewoners in de omgeving van de Ringvaart zullen nauwelijks iets merken van de wisselende (flexibele) waterstanden. Dat kan anders zijn voor mensen die direct aan de Ringvaart wonen of aan een sloot die direct in verbinding staat met de Ringvaart. Ook bewoners van woonboten merken misschien wel iets van de wisselende waterstanden.

Eigenaren van woonboten en (laaggelegen) grond zijn zelf verantwoordelijk voor maatregelen om hinder te voorkomen door de schommelende waterstand. Zij kunnen bijvoorbeeld straatwerk of tuinen ophogen en een ligplaats van een woonboot verdiepen.

Vergunning nodig

Wilt u de ligplaats van uw woonboot dieper maken? Ga dan niet zomaar graven. Dat kan de dijk verzwakken. Daarom is hiervoor een vergunning nodig van het hoogheemraadschap. Neem dus vooraf contact met ons op. Dan bespreken we uw mogelijkheden.