Water vanuit de Lek naar de Hollandsche IJssel

Dit doen we omdat de Hollandsche IJssel dreigt te verzilten.
Verzilting betekent dat het water steeds iets zouter wordt door een tekort aan neerslag (ook in de landen om ons heen) en een lage rivierafvoer. Door minder tegendruk van de rivier kan zoutwater vanuit de Noordzee verder de Hollandsche IJssel instromen. Dat het af en toe regent, is lang niet voldoende om de verzilting vanuit zee tegen te gaan.
Wanneer is het water te zout? Onze hydroloog Gelske van Beusekom legt het uit in deze video over zilt- en zoutwater.
Route door de Krimpenerwaard
Deze route voor zoetwater vanuit de Lek via de Krimpenerwaard naar de Hollandsche IJssel noemen we de Doorvoer Krimpenerwaard (DKW). Vanwege de veranderingen in het klimaat is het nodig om op termijn deze route meer robuust en toekomstbestendig te maken. Met het project Robuuste Doorvoerroute Krimpenerwaard (RDKW) werken we aan voldoende zoetwater in de regio.