Winnaar verkiezingen stelt informateur aan

De grootste partij Water Natuurlijk heeft de heer Hans Schouffoer verzocht als informateur te onderzoeken welke partijen op basis van de verkiezingsuitslag een stabiele coalitie kunnen vormen en welke combinatie daarvoor het eerst verkend zou moeten worden.

De informateur begint met een informatieronde bij alle fracties. De informateur zal alle fracties vragen hoe ze tegen de nieuwe bestuursperiode en relevante opgaven aankijken. Alle fracties hebben unaniem ingestemd met de eerste verkenning door de heer Schouffoer.

Agnes van Zoelen “Ik ben blij met het brede draagvlak voor deze informateur. Wij willen met het aantellen van een informateur een transparante procedure volgen”.

Op basis van de uitkomsten van deze informatiefase kan als vervolgstap een formateur worden aangesteld. De formateur moet met de voorgestelde partijen tot een akkoord komen en met een voorstel voor een college dat door het algemeen bestuur wordt gekozen.

Informateur

Hans Schouffoer is zelfstandig adviseur watermanagement en watergovernance en lid van het algemeen bestuur hoogheemraadschap van Delfland. Hij maakte eerder deel uit van het dagelijks bestuur van het hoogheemraadschap van Rijnland. Als ervaren waterschapsbestuurder heeft hij goed inzicht in de opgaven van het waterschap

Formatieproces

Het proces tot en met benoeming van het college zal naar verwachting circa één tot maximaal drie maanden duren. Gedurende die periode blijft het huidig college het dagelijks bestuur vormen. Indien 90 dagen na de verkiezingen nog steeds geen nieuw college benoemd zou zijn, treedt reglementair het huidig college af en vormt de dijkgraaf het dagelijks bestuur totdat er wel een nieuw college benoemd is.

Waterschapsverkiezingen

Water Natuurlijk heeft bij de waterschapsverkiezingen van afgelopen woensdag 6 zetels van de 30 zetels behaald. Hiermee is Water Natuurlijk de grootste partij in het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard geworden.