Zwemmen bij sluizen, bruggen en gemalen levensgevaarlijk

Zwemmen bij sluizen, bruggen en gemalen levensgevaarlijk

Veilig zwemmen

Afkoelen in natuurwater? Ga naar een zwemplas en duik niet zomaar een vaart of rivier in, is ons advies. Zwemmen bij bruggen, sluizen en gemalen kan risico's opleveren. Het kan daar levensgevaarlijk zijn bijvoorbeeld door draaikolken, onverwachte stromingen en ongelijke bodems.

Onzichtbare gevaren

Een voorbeeld is het water rondom de Snelle Sluis in Moordrecht. Bij warm weer springen tieners daar wel eens vanaf de sluis het water in. Levensgevaarlijk, want onderin de sluisdeuren zitten twee schuifluiken om water vanuit de Hollandsche IJssel de Ringvaart in te laten stromen. Die schuifluiken werken automatisch, waardoor ze op onverwachte momenten open- en dichtgaan. De stroming die dan ontstaat, kan zwemmers naar beneden trekken. Het is niet ondenkbaar, dat iemand dan onderwater klem komt te zitten in het rooster van zo’n schuifluik.

In de Hollandsche IJssel is zwemmen in ieder geval verboden. Ook Rijkswaterstaat waarschuwt voor de risico’s van zwemmen in rivieren en kanalen en het gevaar van springen of duiken van bruggen. In vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens geldt een zwemverbod. Mensen die daar tóch zwemmen of in het water springen, riskeren een boete van 140 euro.

Veilig zwemmen in natuurwater

Wie verkoeling wil zoeken in open water doet er goed aan te checken waar dat veilig kan. Gebruik daarvoor de gratis zwemwater-app en vind een veilige zwemplek in de buurt. De app en de website van zwemwater.nl geven actuele informatie over honderden officieel aangewezen buitenzwemlocaties in Nederland.

De zwemwater-app is beschikbaar in de Appstore (iOS) of de Playstore (Android).