Kralingse Plas gezond en natuurlijk

Met een pakket aan maatregelen verbeteren we de waterkwaliteit en brengen we de overvloed aan voedingstoffen in het water terug. Hierdoor krijgt ook blauwalg minder kans om te bloeien en voor overlast te zorgen.
De Kralingse Plas krijgt 3,5 miljoen bezoekers per jaar en is een belangrijke recreatieplek voor de stad, voor haar inwoners én voor bezoekers. Op of aan het water.
Niet alleen voor de recreant is de plas belangrijk, het is ook een ecologisch belangrijk gebied, een groenblauwe long van de stad.
Aanpak waterkwaliteit Kralingse Plas
De aanwezigheid van blauwalg in de plas zorgt voor overlast, zoals stank en een negatief zwemadvies. Dit speelt vooral bij zwemmers en watersporters, maar de ‘groene/blauwe soep’ is ook voor andere recreanten onaangenaam.
De oorzaak van blauwalggroei is ingewikkeld en bestaat uit een aantal factoren. 'Te veel voedingsstoffen’ is hiervan de belangrijkste. Deze voedingsstoffen, vooral fosfor, komen op verschillende manieren het water van de plas in, bijvoorbeeld door de sluis, van het slib op de bodem van de plas, door vogelpoep en hondenpoep. De afgelopen jaren is er ieder jaar een uitbraak van blauwalg geweest waarvan recreanten last hadden en bijvoorbeeld niet konden zwemmen in de plas.
De gemeente Rotterdam en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard hebben de handen ineengeslagen om de waterkwaliteit te verbeteren en zo ook blauwalg te bestrijden. Het doel is dat de Kralingse Plas recreatief, gezond en natuurlijk is en blijft.