Expo A16 Rotterdam weer open

17 juni 2021
De Expo A16 Rotterdam is sinds dinsdag 15 juni weer geopend! Bezoekers moeten vooraf reserveren.

In de Expo A16 Rotterdam krijg je een kijkje achter de schermen bij de aanleg van de nieuwe snelweg die het Terbregseplein vanaf 2025 met de A13 bij Rotterdam The Hague Airport verbindt.

Het informatiecentrum is zo ingericht dat je het onder veilige omstandigheden kunt bezoeken volgens de geldende richtlijnen van het RIVM. Wil je langskomen? Dan ben je van harte welkom! Vooraf reserveren is wel verplicht. Om een bezoek veilig te laten verlopen, is een dag ingedeeld in tijdblokken.

Reserveer hier je bezoek aan de Expo A16 Rotterdam

Bodem vol geschiedenis

De Expo A16 Rotterdam is geen traditioneel bezoekerscentrum. Je kunt je op een interactieve en beeldende manier laten informeren over de aanleg van de A16 Rotterdam. Centraal in het centrum bevindt zich de interactieve plattegrond waar je met behulp van een 'navikart' (informatief wagentje) meer informatie krijgt over het project. Neem een kijkje bij Bodemonderzoek en Archeologie. Het gebied heeft een veenbodem vol geschiedenis. Een geschiedenis waarin water en waterbeheer een grote rol spelen. De rivier de Rotte werd al genoemd rond het jaar 1150. Ook bij de aanleg van de A16 speelt water een grote rol. Het hoogheemraadschap zorgt dat de waterafvoer en -aanvoer goed blijft. Datzelfde geldt voor de waterkwaliteit en de waterveiligheid. Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van damwanden langs de Rotte tot wel 21 meter onder NAP. Deze damwanden nemen de functie van de kade over. Zo blijft het hoogheemraadschap het gebied beschermen tegen wateroverlast.

Kijk- en doepad

Naast een bezoek aan de Expo A16 Rotterdam kun je ook over het kijk- en doepad wandelen of fietsen. Op deze route langs het werk leer je alles over de A16 Rotterdam. Langs het pad staan verschillende uitkijkpunten met een paneel met daarop meer informatie over het project en de omgeving. Zo kun je bij uitkijkpunt 3 ontdekken wat de rol van het hoogheemraadschap is bij de aanleg van de weg. Via een QR-code kan je alvast een kijkje nemen in de toekomst door middel van 360-gradenfoto’s van de toekomstige situatie. Vanuit de uitkijktoren heb je ook nog een heel mooi uitzicht over de verschillende werkzaamheden.