Heropening Prinsenmolen

23 september 2021
Op 22 september is de Prinsenmolen in Rotterdam heropend na een grote opknapbeurt. De molen is een prachtig rijksmonument uit 1648, gelegen tussen de Rotte en de Bergse Voorplas.

De molen bemaalde de polder Berg en Broek ruim 300 jaar zodat het gebied bewoonbaar werd en mensen er droge voeten hadden. De molen hoort daardoor bij de geschiedenis van dit gebied en kan nu weer jaren vooruit. De Prinsenmolen is èn blijft onze parel aan de Rotte!

Het was een dag met een gouden rand voor de Prinsenmolen, het hoogheemraadschap, Hillegersberg en molenaarsechtpaar Van der Torre. In januari startten de werkzaamheden en deze zijn nu net afgerond. Een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van deze molen.

Hoogheemraad Martin van der Spek haalde in zijn toespraak aan hoe belangrijk de molen voor het gebied is geweest en hoe deze het verhaal vertelt van de Bergse Plassen, Hillegersberg en de omliggende polders. Een verhaal dat gaat over droge voeten en schoon water, nog steeds de missie van het hoogheemraadschap. Daarnaast stond hij stil bij alle werkzaamheden die aan de molen gedaan zijn en hoe deze op een mooie, ambachtelijke wijze uitgevoerd zijn. Het meest in het oog springt de vervanging van de gehele rietkap.

Dijkgraaf Toon van der Klugt deed vervolgens de openingshandeling waarbij hij samen met de molenaar Leen van der Torre de molen van ruststand in vreugdestand zette. Leen van der Torre is sinds 1969 de molenaar van de Prinsenmolen. Daarom zette de dijkgraaf ook molenaarsechtpaar Van der Torre bij deze opening in het zonnetje vanwege het al die jaren hard werken en zorgen voor de molen.

Over de Prinsenmolen

De Prinsenmolen is een rijksmonument uit 1648 en sinds 1 januari 2005 eigendom van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Het hoogheemraadschap van Schieland was al eigenaar sinds 1936. De Prinsenmolen bemaalde tot 1966 de polder Berg en Broek. Dat is overgenomen door het gemaal Berg en Broekse verlaat. De molen is nog maalvaardig, maar vervult voornamelijk een toeristische functie. De molen trekt veel bekijks van wandelaars, fietsers en vaarders en is de parel in het recreatiegebied langs de Rotte. Kijk voor meer informatie over de molen op www.hhsk.nl/prinsenmolen.