Meldingen over dode en naar lucht happende vissen

7 juni 2021
Afgelopen weekend kreeg het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard meldingen over dode en naar luchthappende vissen in de regio Rotterdam.

De meldingen kwamen uit Rotterdam, Nieuwerkerk aan den IJssel en Capelle aan den IJssel.

Door hoge temperaturen vermindert de kwaliteit en daalt het zuurstofgehalte van het water in sloten, plassen en vijvers. Daardoor kan u soms dode vissen zien drijven.

De dode vissen zijn zo snel mogelijk uit het water gehaald. De dierenambulance doet dit bij kleinere aantallen, bij grote aantallen haalt een beroepsvisser de vissen uit het water.

Wij blijven de situatie monitoren en grijpen in waar nodig.

Ook u kunt helpen de kans op dode vissen te verkleinen. Laat uw hond niet bij water poepen en voer eenden en vissen niet. Stoffen uit poep en gft-afval zijn een voedselbron voor blauwalg, bacteriën en kroos. Door blauwalg, botulisme en kroos komt er minder licht in het water, daalt het zuurstofgehalte en groeien bacteriën harder dan normaal.

Ziet u dode vissen of watervogels, neem dan zo snel mogelijk contact op met het hoogheemraadschap via telefoonnummer 010 45 37 200 of rechtstreeks met de dierenambulance regio Gouda via telefoonnummer 0182 52 90 59 of dierenambulance regio Rotterdam via telefoonnummer 0900 112 0000.