Op pad met Leontien Barends

15 oktober 2021
Nog voordat we op een kleedje bij het kunstwerk Dubbeltje op z'n kant in Nieuwerkerk aan den IJssel neerploffen, steekt Leontien van wal.

“Dit plekje past echt bij mij. Het heeft alles te maken met waterveiligheid. Ik woon in Nieuwerkerk aan den IJssel, het dorp waar de Watersnoodramp net niet heeft plaatsgevonden. Het hele verhaal dat de burgemeester bepaalt dat dit schip in de dijk gevaren moest worden en omdat dit is gebeurd, zijn de gevolgen voor Zuid-Holland een stuk kleiner gebleven. Dit is waar we elke dag mee bezig zijn: het voorkomen.”

In haar werk kijkt Leontien naar de lange termijn. Ze legt uit: “Ik bekijk waar we nu al rekening mee moeten houden zoals de zeespiegelstijging. Er speelt zoveel. Wat betekent dat voor ons werk.” Leontien heeft een groot netwerk, binnen allerlei organisaties die zich bezighouden met dijken en waterveiligheid. Samen met hen probeert ze vooruit te kijken zodat nu al de juiste keuzes kunnen worden gemaakt.

Het cadeautje van de reorganisatie

Na de fusie tussen de hoogheemraadschappen van Schieland en die van de Krimpenerwaard in 2005 kwam Leontien vanuit Schieland in het team Beleid Waterkeringen terecht. “Beleid is echt mijn ding”, vertelt ze. “Ik begon in het team Beleid. We kregen er meteen een nieuw interessant gebied bij, de Krimpenerwaard. Dit was echt het cadeautje van de reorganisatie.”, vertelt ze enthousiast.

Het waterschap had meerdere cadeautjes voor Leontien in petto, want hier ontmoette ze haar man met wie ze twee kinderen kreeg.

Balans

Haar gezin is erg belangrijk voor Leontien. De flexibiliteit die ze in haar werk heeft, zorgt ervoor dat ze soms overdag wat meer tijd met de kinderen kan doorbrengen en dan ’s avonds nog dingen kan voorbereiden of rustig stukken kan lezen. “Werk zit niet vast aan negen tot vijf. Dat vind ik heel fijn.”, vertelt Leontien.

Aan het roer

De wekker op mijn telefoon gaat. Tijd om even foto’s te maken en dan moet Leontien naar de school om haar kinderen op te halen. Op de foto lijkt het haast of Leontien met de boot vaart. Eigenlijk heel tekenend voor haar werk, want ze zet zich structureel in om ervoor te zorgen dat de dijken hoog en stevig genoeg blijven, zodat overstromingen worden voorkomen.