Op pad met medewerker procesbeheer en onderhoud Abdül Nasir Muş

4 juni 2021
Woensdag 19 mei bezochten we Abdül Nasir Muş op de afvalwaterzuiveringsinstallatie De Groote Zaag in Krimpen aan de Lek. Abdül werkt inmiddels 9 jaar voor het hoogheemraadschap.

Wat houdt jouw functie precies in?

“Ik houd me vooral bezig met het beheer en onderhoud van de installaties op de AWZI, maar ook van de rioolgemalen die het afvalwater vanuit ons werkgebied naar de AWZI’s pompen. Eerst werkte ik vooral in het gebied Kortenoord, daarna vanuit Kralingseveer en daarna op Groenendijk. Nu sinds de Corona werk ik met drie vaste collega’s vanaf De Groote Zaag.”

collega's.jpeg

Op de foto v.l.n.r. Gerrit van Tuijl, onderhoudsmedewerker, Abdül, Glendrick Scharbaai, procesmedewerker en Wouter Bleijenberg, elektricien.

Hoe zien jouw werkdagen er ongeveer uit?

“We beginnen hier met vier collega’s om 7.00 uur op De Groote Zaag. Dan nemen we eerst samen de dag door en verdelen we onze taken. Wij werken vanuit een online systeem, hier staat ons hele zuiveringsproces in weergegeven en wat er waar moet gebeuren aan reparatie en onderhoud. Hier houden wij ons werk ook in bij.”

Wat maakt jou een trotse waterschapper?

“Het maakt mij vooral trots dat wij jaarlijks ons zuiveringsrendement voor 98 à 99 procent halen. Dat houdt in dat wij ons goed aan onze lozingseisen houden, van wat we aan stoffen en nutriënten mogen lozen op het oppervlaktewater. Hier meten we op.”

“Wat mijn eigen dagelijkse werk betreft vind ik het vooral fijn om direct het resultaat van mijn werk te zien, om iets tastbaars te realiseren.” 

Wat zou je zelf nog graag gerealiseerd willen zien binnen het hoogheemraadschap?

“Ik zou nog wel graag willen zien dat we ook grondstoffen gaan winnen uit het afvalwater. Zoals microplastics en cellulose, daar wordt papier van gemaakt. Technisch gezien is dit zeker mogelijk. Nu winnen we alleen nog biogas uit het afvalwater, energie en warmte. Wel al genoeg om heel Stolwijk van energie te kunnen voorzien, op sommige dagen kunnen we er zelfs de hele AWZI Kralingseveer op draaien. Dat is natuurlijk ook al wel iets op trots op te zijn.”

Welke uitdagingen liggen er binnen jouw team/afdeling de komende tijd?

“Deze liggen vooral in de vernieuwing van onze afvalwaterzuiveringsinstallaties in totaliteit. In het op grote schaal gaan toepassen van nieuwe innovatievere, slimmere  zuiveringstechnieken. Technisch gezien is er veel mogelijk, maar hier is ook veel werk en vooral veel geld mee gemoeid. Want het zijn dure installaties en we willen vooral ook goed omgaan met het belastinggeld van onze inwoners. Uitdagingen genoeg dus.”   

Wat is het mooiste dat je al waterschapper hebt meegemaakt?

“Nu denk ik als eerste aan een calamiteit waar ik persoonlijk veel energie van kreeg. Dat betrof een rioolleidingbreuk bij gemaal Moderato in Krimpen aan den IJssel. Midden in een woonwijk, een voorbijganger maakte hier melding van. We moesten toen snel opschalen en samen met de collega’s vanuit andere disciplines, aannemers en de gemeente aan de slag om het probleem op te lossen. Die samenwerking ging erg goed, we konden op elkaar rekenen en hebben zo een nare situatie toch binnen een dag weten te fixen. Zonder dat het voor de bewoners in de wijk tot overlast was. Je bouwt op zo’n moment toch ook iets moois op met elkaar, qua samenwerking en netwerk.”

lavafilter.jpeg

Dit is een lavafilter, die zuivert de lucht vanuit de riolering

Op pad met Abdul Mus

Om deze video te bekijken, moet je social cookies accepteren