Start aanleg van groen, biodivers dak met waterberging op de Doelen

20 september 2021
Grootste multifunctionele dak op gemeentelijk rijksmonument

Op het dak van concert- en congresgebouw de Doelen wordt het platte dak van 2.581m² bedekt met een mix van veel verschillende soorten groen. Dat is net zo groot als 10 tennisbanen. De waterberging op het dak heeft een capaciteit van 2000 badkuipen (300m³). Het is de eerste keer dat een groot gemeentelijk gebouw en rijksmonument in het hart van de stad een multifunctioneel dak van deze omvang krijgt. Vandaag is het startsein gegeven voor de aanleg van dit dak.

Met het neerleggen van de eerste kratten voor wateropvang op het dak zet de gemeente Rotterdam samen met de Doelen, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en 7 Square Endeavour, de eerste stap in de aanleg van dit dak. Dit is ook een nieuwe stap naar een Rotterdams dakenlandschap. Rotterdam heeft ruim 18 km2 aan platte daken, vaak ongebruikt.

Wateropvang, groen en biodiversiteit

Onder de beplanting wordt een systeem met kratten aangebracht, waarin regenwater wordt opgeslagen. Het water wordt afgevoerd tijdens regenbuien en bij droogte gebruikt om de beplanting op het dak van water te voorzien. Zo past de stad zich aan het veranderende klimaat aan en zorgen we voor duurzaam waterbeheer. Ook de hemelwatertoevoer van de Grote Zaal is aangepast, zodat ook het regenwater van dat dak (2.524 m2) opgevangen wordt.

“De aanleg van het groenblauwe dak op de Doelen is een belangrijke stap in het steeds verder klimaatbestendig maken van de stad. Dit soort daken helpen om de grote hoeveelheid regenwater, die soms tijdens hevige regenbuien valt, op te vangen.

Samen met grote waterbergingen die wij zelf beheren, zoals de waterberging in de Eendrachtspolder (Willem Alexanderbaan), maar ook waterbergingen bij mensen thuis (denk aan groene daken op garages of regentonnen), zorgen waterbergingen op gebouwen zoals de Doelen ervoor dat we droge voeten houden in de stad.”, aldus Paul van den Eijnden, hoogheemraad bij het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Bijzonder is de grote mix van verschillende soorten planten. Op het dak komen verschillende soorten inheemse kruiden, bollen, siergrassen, planten en heesters. Er komen vijf insectenhotels en de begroeiing trekt bijen, vlinders en vogels aan. Het groen draagt zo bij aan meer biodiversiteit in de stad.

Aan Schouwburgpleinzijde komt op het dak een houten vlonder van 480 m², die bestemd is voor educatieve, sociale en culturele activiteiten. Als het dak klaar is, is het nog niet algemeen toegankelijk voor publiek, maar worden er wel rondleidingen gegeven. Mogelijkheden om het dak in de toekomst wel voor het publiek toegankelijk te maken worden verder verkend.

Duurzaam dakenlandschap

Het duurzame dak op de Doelen is één van de projecten van Life@Urban Roofs, onderdeel van het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie. Eerder is een natuurdak op woongebouw de Peperklip op Rotterdam Zuid aangelegd en zijn drie groenblauwe daken op de Robert Fruinstraat in Rotterdam West tot stand gekomen.

Samenwerking

De gemeente Rotterdam is eigenaar van dit rijksmonument. De aanleg van het dak wordt gerealiseerd in samenwerking met concert- en congresgebouw de Doelen, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, 7 Square Endeavour, het Rotterdams WeerWoord en Rotterdam gaat voor groen.