Water doorlatende tegel van bagger

15 oktober 2021
Woensdag 13 oktober onthulde dijkgraaf Toon van der Klugt samen met hoogheemraad Agnes van Zoelen de eerste parkeerplaats bestraat met tegels gemaakt van bagger.

Door de manier waarop de tegels zijn gelegd, laten ze gemakkelijk water door. Een circulair product, dat bijdraagt aan een klimaatbestendige stad.

In aanwezigheid van het algemeen bestuur werd de parkeerplaats onthuld. Het bedrijf Waterweg vertelden kort iets over hun ervaringen van de zoektocht naar een duurzame en circulaire tegel. Een samenwerking tussen het hoogheemraadschap en Waterweg is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Duurzame Ondernemers Booster en een MIT haalbaarheid subsidie.

Het maken van de tegel is een eerste product van bagger. Het doel van Waterweg is om in de toekomst meer producten van bagger te kunnen produceren, denk bijvoorbeeld aan gevelbekleding of straatmeubilair van bagger. Het streven is een duurzame en hoogwaardige toepassing van bagger in Nederland.

Baggertegels parkeerplaats hoogheemraadschap

Vernieuwende proef

De parkeerplaats ligt achter het hoofdkantoor van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard aan de Maasboulevard in Rotterdam. Schuin tegenover BlueCity, waar het idee van een baggertegel is ontstaan. In 2018 won Waterweg de BlueCity Circular Challenge met dit concept. Sindsdien werken ze aan verdere ontwikkeling van het product en het verhogen van de productie. Het leggen van de tegels en het gebruiken van de parkeerplaats is onderdeel van hun onderzoek. De komende periode houden ze het effect van de seizoenen en het dagelijks gebruik van de parkeerplaats op de tegels in de gaten.

Nog verder verduurzamen

In samenwerking met andere partijen, waaronder BlueCityLab en Universiteit Utrecht, is onderzoek gedaan naar een duurzamere samenstelling van de tegel. Voor een sterke tegel is nu nog cement nodig, maar het maken van cement zorgt voor veel vervuiling. Afgelopen tijd zijn andere opties getest als die voor goede binding van de tegel zorgen. Een belangrijke eis is dat het middel gebruikt om de tegel goed te binden, gemaakt moet zijn van restproducten.