Frederiksplein

Een van de oplossingen voor een klimaatbestendig Crooswijk is het waterplein Frederiksplein. Dit was voorheen een grijs, stenen plein en is in 2016 getransformeerd tot een aantrekkelijk speelplein dat regenwater vasthoudt en de grond in laat zakken.

Het ontwerp is samen met buurtbewoners en leerlingen van de plaatselijk basisschool vormgegeven. Zo hebben bijvoorbeeld de scholieren de tekening op het sportveld ontworpen. Zitplekken, groen en een sportveldje maken het een aantrekkelijke ontmoetingsplek voor alle buurtbewoners.

Het waterplein is zo ontworpen dat kleine regenbuien (tot 20 mm) direct worden geïnfiltreerd in de bodem. Bij zwaardere regenbuien (meer dan 20 mm) loopt ook het waterplein zelf vol met regenwater. Ook al het water op het waterplein verdwijnt uiteindelijk in de bodem. Het afvoeren van regenwater gaat via putten die in verbinding staan met zogenoemde lavakoffers. Deze lavakoffers bestaan uit zeer poreuze lavastenen waarin voldoende ruimte is voor regenwater. Het water kan van hieruit rustig in de bodem infiltreren. Het gehele systeem werkt volledig zelfstandig, zonder technische installaties. Zo helpt het plein bij beperken van wateroverlast op straat.

Wanneer het plein weer droog is kunnen de bewoners en scholieren in de wijk weer genieten van de groene omgeving en een potje voetbal of tafeltennis.

Het waterplein Frederiksplein is aangelegd door de gemeente Rotterdam en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

IMG 20160622
Frederiksplein
IMG 0653