Agniesebuurt actueel

Inmiddels is al een aantal mooie resultaten behaald in het Zomerhofkwartier (ZOHO), een deelwijk in de Agniesebuurt. In 2013 is het waterplein Benthemplein in gebruik genomen. Een mooi multifunctioneel plein midden in de stad dat helpt om droge voeten te houden tijdens hevige regenval door water tijdelijk op te slaan. Bij droog weer zijn er mooie plekken om te basketballen, skaten of ontspannen. Het is het eerste grootschalige waterplein van de wereld en een bruisend voorbeeld van hoe Rotterdam omgaat met het veranderende klimaat.

Onder het Ammersooiseplein is een ondergrondse waterberging aangelegd waarin regenwater tijdelijk wordt opgevangen en langzaam in de bodem kan zakken. Dat past in de ambitie van ‘tegels eruit, groen erin’: door tegels (harde oppervlaktes) te vervangen zakt het regenwater de grond in en wordt het rioolsysteem minder belast. Al meerdere bewoners hebben tegels aan de voorkant en in de achtertuin vervangen door een groene (gevel)tuin. Restaurant Gare du Nord heeft inmiddels een mooie groene plek en een moestuin voor de deur.

Aan de Heer Bokelweg veranderden parkeerplaatsen in een groene regentuin en voor het kantoorgebouw Katshoek is de Rain(a)way Garden Katshoek aangelegd: een 100 meter lange voortuin met veel groen en Rain(a)Way-tegels. Een wereldprimeur. Deze tegels hebben een bijzonder patroon van kronkelende, kleine geultjes waarin het regenwater wordt opgevangen en geïnfiltreerd.

Het laatste nieuws

4 september 2017; Start aanleg Regentuin

Op dit moment zijn de eerste werkzaamheden aan de Regentuin in volle gang. De oude parkeerplaats tussen de Heer Bokelweg en de Zomerhofstraat maakt plaats voor een groene ontmoetingsplek waar regen uit de omgeving tijdelijk kan worden opgeslagen en in de bodem kan zakken. De tuin met daarin ZOHO-letters (afkorting van Zomerhofkwartier) wordt het visitekaartje van de wijk en werken als een slimme wateropslag. In de letters wordt regenwater opgevangen en pas weer losgelaten in de bodem als de bui voorbij is. Op die manier dragen de letters en de regentuin bij aan het verminderen van de wateroverlast. December 2017 is dit eerste resultaat van de Aanpak Buitenruimte Agniesebuurt zichtbaar en open voor publiek.

Agniesebuurt

4 oktober 2017; Wateravond Agniesebuurt

Begin oktober heeft de tweede wateravond Agniesebuurt plaats gevonden. Het doel van deze avond was de bewoners van de buurt informeren en meenemen in de plannen van de rioolvervanging en klimaatbestendige maatregelen. Op de website van de gemeente Rotterdam kunt u meer informatie vinden over de afgelopen wateravond(en). Ook zijn de belangrijkste vragen rondom dit project voor u beantwoord.

Meer informatie

Meer informatie over het project klimaatbestendige Agniesebuurt kunt u vinden in de krant Nieuw Agniese Peil en op de website van de gemeente Rotterdam.
http://nieuwagniesepeil.nl/