Waterberging Kruisplein

De Kruispleingarage, recht voor Rotterdam Centraal, is in 2013 opgeleverd. Met 20 meter beneden NAP is het de diepst gelegen parkeergarage van Nederland.

Naast het creëren van 760 parkeerplaatsen vormt deze garage een belangrijke schakel in het watersysteem in het centrum van Rotterdam. Het dak van de garage dient namelijk als waterberging.

De Westersingel is ondergronds verbonden met de waterberging Kruisplein. Als het water in de Westersingel bij hevige regen meer dan tien centimeter stijgt, stroomt een deel van dit water de waterberging in. De berging bestaat uit lichtgewicht koepelvormige elementen, ook wel watershells genoemd, waarop een betonvloer is gestort. De waterberging Kruisplein biedt ruimte voor 2,4 miljoen liter water. Dit staat gelijk aan ongeveer 20.800 volle badkuipen. Wanneer het waterniveau in de Westersingel weer daalt, stroomt het water uit de waterberging weer terug naar de Westersingel. Het laatste deel spoelt samen met het achtergebleven vuil het riool in. Op deze manier blijft de berging schoon en is klaar voor de volgende bui.
Mede dankzij deze slimme vorm van ruimtegebruik en innovatieve waterberging is de kans op wateroverlast in dit deel van Rotterdam afgenomen.

De waterberging Kruisplein is gerealiseerd door de gemeente Rotterdam in samenwerking met het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Kruisplein
Kruisplein