Kruisplein

Klimaatveranderingen, klimaatadaptatie en hevige korte buien (clusterbuien). In Rotterdam anticiperen we hierop. Zelfs bij de bouw van de Kruisplein parkeergarage hebben Schieland en de Krimpenerwaard en de gemeente hier rekening mee gehouden.

In het dak van de ondergrondse parkeergarage is een waterberging aangebracht, die bij hevige neerslag als overloop dient voor de Westersingel. Een extra grote parkeerplaats voor water dus.

Hoogheemraad Chris van der Velden vertelde tijdens de opening van de Kruispleingarage over dit unieke waterwerk in hartje Rotterdam. "In deze constructie kunnen we ruim 2400 m3 water bergen. Het hoogheemraadschap heeft nauw samengewerkt met de gemeente Rotterdam om deze berging te realiseren. Door deze mee te nemen in de bouw van de parkeergarage konden we aanzienlijk in kosten besparen. De berging dient bij intensieve neerslag als overloop voor de nabijgelegen Westersingel en ontlast daarmee het watersysteem in het centrum."

Foto uitleg principe werking waterberging

Foto uitleg principe werking waterberging

Ondergrondse uiterwaard bovenop de diepste parkeergarage van Nederland

Het watersysteem in het centrum (rioolstelsel en oppervlaktewater) kan bij hevige regenbuien de grote hoeveelheid regenwater nog niet helemaal verwerken. Hierdoor stijgt het waterpeil in de Westersingel zodanig dat er wateroverlast in de omgeving ontstaat. "Bij grote rivieren zien we steeds meer uiterwaarden, waar de rivieren bij hevige neerslag gecontroleerd buiten hun oevers kunnen treden. Deze waterberging is eigenlijk een soort ondergrondse uiterwaard van de Westersingel", aldus hoogheemraad Van der Velden.

Op het Kruisplein loopt u over water

Wanneer u over het Kruisplein loopt, van of naar het Centraal Station Rotterdam, wandelt u ook dus over de ondergrondse waterberging heen. Al het groen dat de gemeente Rotterdam op het Kruisplein aanlegt, heeft ook een extra waterbergende functie: het zorgt ervoor dat regen in de grond kan zakken daar waar het valt. Zo krijgen we minder wateroverlast op straat. 

Droge voeten en schoon water in de singels

De waterberging onder het Kruisplein is één van de maatregelen die de gemeente en het hoogheemraadschap in en rond het centrum van Rotterdam treffen voor droge voeten en schoon water in de singels. Zo leggen we op meerdere plekken natuurvriendelijke oevers aan om de waterkwaliteit te verbeteren. Daarnaast nemen we allerlei maatregelen om overstorten van riolen te verminderen. Voor droge voeten in Rotterdam werken we onder andere aan waterpleinen: het Museumplein, het Bellamyplein, het Johan Idaplein, het Kleinpolderplein en het Benthemplein.

Lees meer over het Kruisplein