Tuintips – Maak je tuin hoopsbuiproof!

Om je tuin klaar te maken voor het veranderende klimaat, zou je meer water moeten kunnen bergen in je tuin. Als het dan regent blijft het water niet staan en heeft het riool daardoor ook minder water te verwerken! Dit kan schade voorkomen aan je huis en zorgt ervoor dat er minder water op straat komt te staan.

Voordat je met je tuin aan de slag gaat, moet je je tuin leren kennen. Let dan vooral op de type bodem, het wateropvangend vermogen en waar er veel zon of juist veel schaduw is. Volg daarna deze vijf tips voor een klimaatbestendige tuin:

Tip 1: Tegel eruit, groen erin


tegel eruit plantje erin

Tegels in je tuin zorgen ervoor dat het water niet in de bodem wegstroomt maar juist blijft staan. Dit kan ervoor zorgen dat het water zo hoog komt te staan dat het in je huis kan stromen. Als je in plaats van tegels gras en planten in je tuin hebt staan, kan het water direct naar de bodem afstromen. Meer groen in je tuin zorgt voor meer verkoeling, tegels houden namelijk veel warmte vast. Natuurlijk zijn een paar tegels prettig in je tuin, dus als je nog graag een terras behoudt kun je de volgende vuistregel aanhouden: 40% steen 60% groen.

Hoe zit het dan met doorlaatbare tegels?
Doorlaatbare tegels zijn een goed alternatief aangezien deze wel water laten doorstromen naar de bodem. Een nadeel van deze tegels is wel dat je tuin even warm wordt als een tuin met normale tegels en daarbij zijn de tegels ook relatief duur.

Tip 2: Gebruik grind voor een looppad door je tuin

Tegels die dienen als pad naar de schuur of naar het tuinhek kun je vervangen door grind. Grind heeft als voordeel dat het waterdoorlatend is; als er een heftige regenbui valt zal het water door de steentjes heen naar de bodem afstromen. Daarnaast is grind relatief goedkoop en makkelijk in onderhoud! Alternatieven voor grind zijn houtsnippers of schelpen.

Tip 3: Gebruik een regenton


regenton

Een regenton kan het regenwater uit je dakgoot opvangen. Handig, want dit water kun je vervolgens gebruiken om je tuin mee te besproeien als het weer wat droger is. Op deze manier gaat er minder water naar het riool en hoef je minder water uit de kraan te halen om je tuin te besproeien. Bij een langdurig hevige regenbui kan de regenton helemaal vollopen, let er daarom wel op dat je een overloopleiding aansluit. Deze leiding kun je weer op de regenpijp aansluiten of verlengen naar een stukje tuin waar het water in de bodem kan wegstromen (zie ook tip 5).

Tip 4: Kies de juiste beplanting

Een kale bodem in je tuin droogt sneller uit, doordat de toplaag blootstaat aan zon en wind. Een harde toplaag neemt vervolgens weer minder goed water op. Beplanting voorkomt dit, doordat er minder zonlicht direct op de bodem straalt. Planten houden het water daarnaast beter vast en bevorderen infiltratievermogen van bodem dankzij hun wortels. Er zijn verschillende type planten voor verschillende plekken in je tuin. We onderscheiden de volgende categorieën: planten voor in de zon, planten voor in de schaduw en planten op natte plekken (zoals een wadi). Alle planten die we noemen kunnen tegen een stootje. Let wel op de bodem en de hoeveelheid zon voordat je een keuze maakt!

Planten in de zon

IJzerhard
Lavendel

Planten in de schaduw

Sleutelbloem
Herfstaster

planten op Natte plekken

Blauwe iris
Zwanenbloem

Tip 5: Leg een regenwaterbuffer aan!

Het is slim om een plek in je tuin te creëren waar het regenwater bij een zware hoosbui naar toe kanen eventueel wat langer kan blijven staan. Je kunt hierbij aan verschillende vormen denken, zoals een zogenaamde wadi, of een vijver met wat extra ruimte voor overtollig water.

Een wadi is een dieper gelegen deel van de tuin waar water naartoe stroomt tijdens hevige regenbuien en vervolgens wegzakt in de grond. Een wadi staat tijdens deze infiltratie vaak onder water; dit is van korte duur en geeft bovendien een mooi effect aan je tuin. Er zijn vele varianten van een wadi. Zo kun je het water van de regenpijp naar de wadi laten stromen door een open watergootje te maken in je tuin. Bij extreem hoosbuien is het beter om het water via een overloop te verdelen over de rest van de tuin.. Ook kun je wadi overloopje kunnen leiden naar een vijver.

Een vijver in je tuin kan ook functioneren als regenwaterbuffer. Als je ruimte over houdt in je vijver voor regenwater kan een vijver zorgen voor een klimaatbestendige tuin. Leuke toevoegingen aan een vijver zijn vissen, deze eten ook direct muggenlarven op zodat je daar geen last van hebt. Vissen leven graag in wat dieper water,  dus als de vijver door droogte wat leger komt te staan, moet deze wel aangevuld worden.

Voor meer tips kijk op huisjeboompjebeter!