Toestemmingsformulier kreeftenonderzoek

Ja, ik geef ik het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard toestemming om op mijn perceel onderzoek te doen naar rivierkreeften.

Wilt u op de hoogte gehouden worden over het onderzoek? Geef dan ook uw e-mailadres door.

ANTWOORDEN OP VRAGEN OVER HET KREEFTENONDERZOEK

HOE ZIET EEN AMERIKAANSE RIVIERKREEFT ERUIT?

Een Amerikaanse rivierkreeft is donkerrood van kleur en ongeveer 14 cm groot.

WELKE PROBLEMEN VEROORZAKEN DE KREEFTEN?

Amerikaanse rivierkreeften graven veel waardoor het water troebel wordt. Ook graven de kreeften gangen in oevers. Dit doen ze om veilig te zijn en niet opgegeten te worden door bijvoorbeeld roofvissen. De gangen in oevers kunnen vollopen met water. Hierdoor verzwakt de oever en kan de oever inzakken. De omgeving kan onder water lopen.

Met hun scharen knippen Amerikaanse rivierkreeften veel waterplanten af. Het kan dus zijn, dat kreeften ervoor zorgen dat er minder planten in het water groeien. Waterplanten dragen bij aan een goede kwaliteit van het water.

Door de komst van de Amerikaanse rivierkreeft zijn er bijna geen rivierkreeftjes meer die hier van nature voorkomen. Ze gaan dood aan ziekten die de Amerikaanse rivierkreeft heeft meegebracht.

WAAROM DOET HHSK ONDERZOEK NAAR DE KREEFTEN?

Amerikaanse rivierkreeften zorgen voor overlast en schade. Wij denken dat het aantal kreeften in ons beheergebied toeneemt. Ook denken wij dat de kreeften op steeds meer plekken voorkomen. Om na te gaan of dit echt zo is, willen wij een aantal jaar onderzoek doen naar de verspreiding van de rivierkreeften.

WAT HOUDT HET ONDERZOEK IN?

Het onderzoek vindt plaats tussen half april en half juni. Op de plaatsen waar we toestemming hebben gekregen om onderzoek te doen, plaatsen we korven in het water. In deze korven zit aas (boilies) om de kreeften te lokken. Na één nacht worden de korven opgehaald en wordt opgeschreven hoeveel kreeften er in zitten, en hoe lang ze zijn. Na deze registratie worden de kreeften afgevoerd.

HHSK laat het onderzoek uitvoeren door medewerkers van Aquon. Aquon is een laboratorium voor waterschappen. Omdat de planning van Aquon nog gemaakt moet worden, kunnen wij niet aangeven op welke dag de onderzoekers bij u langskomen.

MOET U AANWEZIG ZIJN VOOR ONS ONDERZOEK?

Het is niet nodig dat u aanwezig bent als de korven geplaatst of geleegd worden. Toegang tot de meetplek lukt vaak via de weg, het water of via het terrein.

WAT DOET HHSK MET DE ONDERZOEKSGEGEVENS?

Allereerst brengen we met dit onderzoek in kaart waar de Amerikaanse rivierkreeft voorkomt in ons beheergebied. Verder hopen we een beeld te krijgen van de verspreiding en de aantallen van de Amerikaanse rivierkreeften. Deze informatie gebruiken wij om risico’s beter in te schatten. Ook kunnen maatregelen afstemmen met de instanties die verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van dieren die hier van nature niet thuishoren en die voor overlast en schade zorgen.