Groen wint het van tegels in grote achtertuin

Carolien van der Sman kiest bewust voor groenere en nattere tuin: “Beter voor ons en voor de biodiversiteit”

“In de Krimpenerwaard is het verzakken van grond een bekend probleem. Voor onze tuin was dat niet anders. Die was zo’n 50 centimeter verzakt. Dan kun je alles ophogen met grond, maar wij kozen er bewust voor om de tuin te vergroenen en voortaan zo nat mogelijk te houden. Een behoorlijke klus, want samen met ons huis bedraagt de totale oppervlakte zo’n 800m2. Maar we zijn blij dat we het hebben gedaan”, zegt de 54-jarige Carolien van der Sman-van Rees uit Krimpen aan den IJssel.

De grote achtertuin van de vrijstaande woning bestond oorspronkelijk veelal uit terrassen en paden en dus heel wat tegels. “Veel tegels hebben we eruit gehaald. Nu zijn er twee kleinere terrassen verbonden met paden van zand en zeeschelpen. Op het eerste gezicht prima, maar bij nader inzien had ik toch voor iets anders gekozen. De schelpen zijn gebaggerd uit de Noordzee en zitten helaas vol met glasafval. Daar moet je dus niet met je blote voeten over lopen. En hoe goed het is voor de Noordzee, daar heb ik ook zo mijn twijfels over. Voor de tuin zelf is het verder prima. We laten het voorlopig ook liggen, maar op den duur kiezen we voor een andere oplossing, zoals versnipperd hout. Ook hebben we een groot grasveld. Dat gras houden we bewust hoog, want dan droogt het minder snel uit. Verder hebben we veel klaver in het veld. Hierdoor blijft het langer groen bij droogte en hebben bijen veel te eten. Daarbij scheelt het in het onderhoud”, aldus Carolien.

Regentonnen en afgekoppelde regenpijpen

De werkzaamheden zijn uitgevoerd in het voorjaar van 2022. Carolien: “Deze hebben we deels zelf uitgevoerd en deels uitbesteed aan een professioneel hoveniersbedrijf. Sommige werkzaamheden zijn specialistisch, zoals het aanleggen van een natuurvijver zonder folie.

Verder hebben we regentonnen laten plaatsen en de bestaande regenpijpen afgekoppeld. Het opgevangen regenwater gebruiken we voor de tuin en voor de vijver, onder andere via een drainagebuis die we hebben ingegraven.

Verder hebben we in onze tuin een goede mix van bomen en planten, en hebben we daarbij bijzondere aandacht voor Nederlandse flora en fauna, waaronder de gele kornoelje. Dat is een struik met prachtige gele bloemen in de winter en rode vruchten waar je jam van kunt maken. Ook bijzonder geschikt om als heg te gebruiken. Niet alleen wij genieten van onze tuin; ook de talloze insecten, zoals hommels en bijen, én vogels zijn er blij mee. Veel planten en bloemen zijn voor hen een belangrijke voedingsbron. Het is dus goed voor de biodiversiteit.”

Bewust bezig met klimaatverandering

Carolien woont samen met haar gezin met veel plezier in Krimpen aan den IJssel. “De Krimpenerwaard kent prachtige plekken. En ook Krimpen heeft wat te bieden. Daarom vind ik het zo jammer dat je soms in steden van die gebouwen ziet met zwarte stenen. Zeker nu de gemiddelde temperatuur alleen maar stijgt. Zwart houdt warmte vast. Liever zie ik met de klimaatverandering meer groen in de dorpen en de steden. Zelf ben ik er bewust mee bezig. Dat was een van de redenen om onze tuin aan te pakken. Gelukkig heb ik groene vingers! Fijn was dat we voor de werkzaamheden subsidie hebben ontvangen en daarmee een deel van de kosten konden ondervangen. Ik had erover gelezen in het plaatselijke krantje Het Kontakt. Vervolgens heb ik contact opgenomen met het hoogheemraadschap en het verder in gang gezet. Mooi dat die mogelijkheid er is.”