Samen met 11 buurtbewoners aan de slag met vergroenen

Martijn Sander overtuigde 10 buren om met hem mee te doen met het vergroenen van in totaal 15 daken.

“Als we voorheen naar buiten keken vanuit ons badkamerraam, zagen we vooral daken met grind. Onze buren hadden al wel een groen dak. Dat vonden we een stuk mooier en wilden we ook. We vonden het gaaf om de groene strook meteen een stuk groter te maken, dus zijn we een appgroep gestart om samen met buren aan de slag te gaan. We deelden een briefje rond in de wijk met een qr-code erop waarmee mensen deel konden nemen aan een appgroep. Het groepje breidde zich snel uit tot 11 buren die in totaal 15 daken (170 m2) wilden vergroenen.”, zegt de 41-jarige Martijn uit Capelle aan den IJssel.

Buren meldden zich aan met schuurdaken, garagedaken en een dak van een uitbouw. Zelfs het dak van een speelhuisje werd meegenomen in de vergroening. “Het kostte wel wat tijd om het te organiseren. We moesten uitzoeken hoe alles werkt, materialen zoeken, kosten uitrekenen en van iedereen akkoord krijgen op het plan en de kosten. Tijdens het paasweekend gingen we uiteindelijk aan de slag. We ontdekten een handige werkwijze, verdeelden de taken en gingen als een machine aan de slag! Buren die niet meehielpen op het dak, zorgden voor de lunch.”

Veilig en zorgvuldig

Als adviseur veiligheid was het onderwerp veiligheid een belangrijk aandachtspunt tijdens het project. Het begon met een inspectie van de daken door een aannemer en dakdekker, waarbij werd gekeken of de dakconstructies stevig genoeg én geschikt waren voor de groene daken. Er werd ontdekt dat 3 van de daken zogenaamde ‘mastiekdaken’ waren. Deze dakbedekking was ongeschikt als basis voor een groen dak en moest daarom vervangen worden om lekkage te voorkomen. Ook werden rolsteigers gebruikt om te zorgen dat het dak veilig kon worden betreden en ze niet met zware zakken substraat de trap op moesten.

MF01434

Een groene oase

Het aanleggen van het dak was een flinke klus. “Er lag nog veel grind op de daken. Dit hebben we er af geschept en opnieuw gebruikt rondom het sedum. Op zo’n moment voel je wel in je spieren dat je een kantoorbaan hebt! Maar alles voor een mooi resultaat. Na 2 dagen werk keek ik vanuit mijn badkamerraam uit op een groene oase. En niet alleen wij hebben er profijt van, maar ook vogels en insecten lijken de groene oase al te hebben gevonden. Bij de buren kwamen er al veel bijtjes op het groene dak af, dus die hebben nu nog veel meer leefruimte. Verder houdt het dak water vast en blijft het hopelijk straks wat koeler in de schuur. In de zomer werd deze namelijk erg heet.”

Zorgen voor de wereld

Het bezig zijn met de natuur zit er al vanaf jongs af aan in bij Martijn. “Vanuit de scouting, waar ik mij als begeleiding iedere week vrijwillig inzet, ben ik altijd al bezig met de natuur. Onze reis naar de Zuidpool in 2012 heeft daar ook aan bijgedragen. Tijdens een expeditie naar een ijsberg keken we achterom en zagen ons expeditieschip als een klein bootje in een grote massa van zee en ijs. Toen volgde een belangrijk realisatiemoment dat we moeten werken aan duurzaamheid en het klimaat om onze mooie wereld te behouden. Dit wil ik mijn kinderen ook graag meegeven.”