Toilet doorspoelen en kleren wassen met gefilterd regenwater

Familie van Dorp is klimaatbewust bezig: “Geen drinkwater verspillen dankzij regenwaterzaksysteem”

“Waarom zou je iedere dag je toilet doorspoelen met kostbaar drinkwater, terwijl het ook met regenwater kan? Dat was voor ons de reden om een regenwaterzaksysteem aan te leggen. Ook hebben we een groendak op onze schuur laten plaatsen en gebruiken we regentonnen in de voortuin. We zijn bewust bezig met de gevolgen van klimaatverandering en willen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden”, aldus de 38-jarige Gerda van Dorp uit Krimpen aan den IJssel.

In de kruipkelder ligt een grote waterzak waar regenwater in wordt opgeslagen.

Het regenwaterzaksysteem heeft Gerda samen met haar man Marthijn in mei 2022 aangelegd. “Het is niet zo moeilijk. Het komt erop neer dat we regenwater via de regenpijp opvangen waar het gefilterd wordt. Dat slaan we op in een grote kunststof waterzak die we in de kruipruimte hebben geplaatst.

Dankzij een bijgevoegde pomp gebruiken we het water om het toilet mee door te spoelen, voor de wasmachine en voor de buitenkranen. Bijkomend voordeel is geen kalkaanslag meer in de wasmachine waardoor de levensduur langer wordt. Het bedrijf waar wij het systeem hebben aangeschaft, JustNimbus, heeft alleen geholpen met het goed afstellen van het systeem. Verder hebben we dus alles zelf gedaan. We zijn er zeer tevreden over. Ik hoop dat andere mensen inzien dat het zonde is om drinkwater te verspillen en dat het dus ook anders en vooral zuiniger en milieuvriendelijker kan”, zegt Gerda.

Klimaatbewustwording

Het gezin Van Dorp, met vier zonen van 17, 14, 11 en 5, woont in een hoekwoning. Gerda heeft er een naaiatelier en ook daar is ze bezig met ‘klimaatbewustwording’. “Ik wijs mijn cursisten op het gebruik van milieuvriendelijke stoffen en hergebruik van textiel. Dus ja, klimaat is best wel een dingetje voor ons. Daarom hebben we een paar jaar geleden ook al een groendak laten plaatsen op onze schuur. Dat hebben we laten doen door een gespecialiseerd bedrijf, omdat we anders destijds geen subsidie zouden krijgen. Voordelen van een groendak zijn dat het dak regenwater langer vasthoudt en het riool daardoor minder belast. Bovendien werkt het verkoelend in de zomer en isolerend in de winter. Eerlijk gezegd, vind ik het ook mooier. Verder hebben we nog regentonnen in onze voortuin. Met het opgevangen regenwater geef ik de bloemen water. Want het staat er hier vol mee. Het is een echte bloemenzee. Ik ben er gek op!”

VanDorp4_dak

Subsidie als mooie bijdrage

Het systeem tapt water af van de regenpijp. Dit water stroomt naar de waterzak in de kruipkelder.

Gerda en haar man kwamen via hun zoektocht naar een regenwateropvangsysteem in aanraking met de subsidiemogelijkheden van het hoogheemraadschap. “De mensen van JustNimbus wezen ons erop. Zodoende hebben we subsidie aangevraagd en uiteindelijk toegekend gekregen. We beschouwen het als een mooie bijdrage, want helemaal kostendekkend is het niet. Geeft niet. Het is goed dat er dergelijke regelingen bestaan, want we zullen allemaal toch wat bewuster met ons milieu en onze natuur moeten omgaan. Het valt niet uit te leggen aan onze kleinkinderen als we nu niets zouden doen.”