‘Betonwoestijn’ ondergaat metamorfose

Op zonrijke dagen liet Kyra Jillissen weleens partytenten boven de zandbakken zetten. Anders was het voor de kinderen door de hitte niet uit te houden.

Op zonrijke dagen liet Kyra Jillissen weleens partytenten boven de zandbakken zetten. Anders was het voor de kinderen door de hitte niet uit te houden. Het schoolplein was een betonwoestijn en daar wilde de directeur van basisschool De Oostwijzer (locatie Orion) in Zoetermeer graag iets aan veranderen. Samen met haar collega Iris Dijkema van basisschool De Oranjerie lieten ze een ontwerper met ideeën komen.

Schoolplein De Oostwijzer en de Oranjerie

In overleg met de leerlingen werd het door de twee scholen gedeelde plein deels ‘onthard’ en getransformeerd tot een echte groenblauwe plek. Het is er nu veel prettiger spelen en verblijven dan voorheen. Er werden wilgen en andere bomen geplant, ‘tipi’s van wilgentenen geplaatst en boomstammen en zwerfkeien als zit- een speelelementen neergelegd.

Muurtjes als zitplek

De randen van het plein kregen perken met daarin allerlei soorten bloemen en planten. Met alle verwijderde tegels werden muurtjes gebouwd die weer als zitplek dienstdoen. Precies op het midden van het plein staat nu een pomp die grondwater naar boven haalt. De kinderen kunnen er gietertjes en emmers mee vullen en mee spelen. En bij droogte geven ze er al het nieuwe groen water mee.

Educatieve voordelen

Kyra Jillissen: “We hebben wat speelobjecten toegevoegd en de zandbakken kregen permanente overspanningen met schaduwdoek. Het plein heeft nu veel meer groen, schaduw, speel- en verstopplekjes. Er is voor onze leerlingen veel meer te doen; het is veel leuker en gezelliger buitenspelen. Groot en klein mengt beter en de kinderen helpen elkaar ook meer. Een groenblauw schoolplein heeft bovendien educatief de nodige voordelen. Je kunt de klassen gemakkelijker even mee naar buiten nemen en iets over bomen, bloemen, planten en diertjes vertellen bijvoorbeeld.”

De twee basisscholen kregen voor hun pleinproject subsidies van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Daarmee kon een derde van de kosten gedekt worden. Directeur Kyra Jillissen: “Ik kan het collega’s bij andere scholen zeer aanbevelen. Ook ouders vinden groene en speelse schoolpleinen leuker dan alleen maar stenen en tegels.”