Grindtegels eruit en meer groen erin

Matthijs Duijm blij met vergroening achtertuin: “Regenwater kan nu makkelijker weg”

“Onze achtertuin lag voor het overgrote deel vol met tegels. Hoewel veel mensen denken dat je dat weinig tijd aan onderhoud kost, ben je toch vaak bezig met onkruid weghalen tussen de tegels. Om die reden, maar ook omdat we een groene tuin leuker, duurzamer en praktischer vinden, hebben we deze letterlijk en figuurlijk vergroend”, zegt de 33-jarige Matthijs Duijm uit Krimpen aan den IJssel.

In oktober 2021 heeft Matthijs samen met enkele vrienden en familieleden, waaronder een hovenier, de tuin van zijn twee-onder-een-kapwoning onder handen genomen. “Het heeft ons een dag gekost. We hebben alle oude grindtegels verwijderd. Daarvoor in de plaats is 11m2 aan gras gekomen, hebben we enkele nieuwe tegels gelegd en hebben we vooral ook meer beplantingen aangebracht. Alles bij elkaar is er 20m2 aan tuin vergroend. Ook hebben we waar geen beplanting is een split aangebracht, waardoor het water beter weg kan lopen. Verder hebben we een regenton neergezet die zo’n 200 liter water kan opvangen. Hiermee kunnen we de plantjes water geven als dat nodig is”, aldus Matthijs.

MF01523

Bewuster omgaan met het milieu en de natuur

Matthijs heeft een baan als luchtvrachtexpediteur. Hij woont nu samen met zijn vrouw zo’n anderhalf jaar in zijn huidige woning. Ze zijn allebei blij met de vergroening. “De tuin ziet er een stuk beter en frisser uit. Op deze manier anticiperen we ook op de regenbuien die door de klimaatverandering vaak heviger zijn. Het maakt je allemaal wat bewuster dat we anders en beter met het milieu, de natuur en de weersomstandigheden moeten omgaan”, zegt Matthijs.

Deel kosten vergoed

Matthijs vervolgt: “Fijn en prettig is dat we een deel van de kosten voor de werkzaamheden vergoed kregen dankzij subsidie van het hoogheemraadschap. Mijn moeder werkt bij de gemeente en die attendeerde ons op de mogelijkheden. Ik moet zeggen dat de aanvraag vlot was geregeld en ook het geld vrij snel binnen was. Dat scheelt toch weer enigszins. Het volgende project is wellicht ons schuurdak. Daar willen we een groen dak op plaatsen.”