Groene metamorfose voor schoolplein Groen van Prinstererschool

Schoolleider Jorien Kraal-Kooijman: “Leuke, klimaatbestendige plek voor de hele buurt”

“Op het schoolplein kon het tijdens warme dagen met al die stenen erg heet worden. En als het hard regende, bleven plassen hier, maar ook in de straat lang staan. Daarnaast was het schoolplein niet bepaald inspirerend. Daarom hebben enkele ouders van leerlingen, een buurtbewoner en ikzelf een commissie gevormd om een plan te maken voor een leuker, groener en vooral klimaatbestendig schoolplein. Zo’n plan was ook nodig om in aanmerking te komen voor subsidies, onder meer van het Denk & Doe Mee!-Fonds van de gemeente Capelle en de Klimaat en Ruimte-subsidie van het hoogheemraadschap”, zegt Jorien Kraal-Kooijman, schoolleider bij pcb Groen van Prinsterer in Capelle aan den IJssel.

Ontwerpbureau RIS heeft het plan voor de metamorfose vertaald naar een ontwerp voor een aantrekkelijke speel- en ontmoetingsplek. “Niet alleen voor onze leerlingen, maar voor heel de buurt. Een plek waar veel te beleven en te ontdekken valt, aldus Jorien. Februari 2022 zijn de werkzaamheden van start gegaan. Zo is er 380m2 aan groen toegevoegd aan het plein. Tegels zijn omgewisseld voor bomen, planten en struiken. “Dat is goed voor dieren, zoals vogels en insecten, maar het houdt ook regenwater vast. Daarnaast zorgt het voor verkoeling. Het regenwater wordt niet alleen door het groen vastgehouden, maar kan dankzij de waterbergingen ook worden opgeslagen op verschillende plekken onder het schoolplein. Zo’n 85 vierkante meter aan water kunnen we opslaan bij fikse regenbuien. Op deze manier ontlasten we het riool.”

Speelzones

Begin mei 2022 is het nieuwe, groene schoolplein feestelijk geopend door wethouder Harriët Westerdijk van gemeente Capelle aan den IJssel en dijkgraaf Toon van der Klugt.

“Het is mooi om te zien dat de stenen ‘woestijn’ nu een groene oase is waar kinderen, maar ook volwassen kunnen leren, sporten en spelen. Er zijn groene speelzones waar de kinderen heerlijk verstoppertje kunnen spelen. Ook kan er in zand worden gespeeld en gehinkeld en geknikkerd worden. Enkele buurtbewoners hebben een sleutel en buiten schooltijden, waaronder de weekenden, kan iedereen die dat wil hier terecht. We hebben gemerkt dat er veel aanloop is.”

MF01981

Samen iets moois bereiken

Door allerlei omstandigheden, waaronder de effecten van coronamaatregelen en stijgende materiaalprijzen, viel het uiteindelijke bedrag voor de vergroening van het schoolplein hoger uit dan aanvankelijk begroot. “Onder meer dankzij de bijdragen van de gemeente Capelle aan den IJssel en het hoogheemraadschap hebben we alle gemaakte kosten volledig kunnen dekken. De gemeente heeft bovendien de nabijgelegen straat bij de school verhoogd, waardoor regenwater makkelijker wegloopt. Dit is goed zichtbaar. Kinderen kunnen zo met eigen ogen zien wat er gebeurt. Het maakt ze bewust van maatregelen die nodig zijn om klimaatveranderingen te beteugelen. We zijn erg blij met de ontvangen steun en vooral met het eindresultaat. Zeker als ik al die blije kinderen, jongeren, ouders en buurtbewoners zie. Het was de investering dubbel en dwars waard. Het heeft ook duidelijk gemaakt dat je door goed samen te werken met de juiste mensen, onder wie een fondsenwerver die heel goed werk voor ons heeft verricht, iets moois en nuttigs kunt bereiken. Een klimaatadaptief schoolplein; dat bovenal een verrijking is voor de hele buurt!”