Ruim 90m2 sedumdak draagt bij aan duurzamer wonen

Cyriel Triesscheijn roemt voordelen groen dak: “duurzaam, verkoelend en isolerend”

“Zo’n tweeënhalf jaar geleden hebben we onze huidige, vrijstaande woning gekocht in Nieuwerkerk aan den IJssel. Het is een betrekkelijk oud huis dat dateert uit 1950. We wilden het opknappen en vooral verduurzamen, onder meer via het plaatsen van een sedumdak. Dan ga je je van tevoren verdiepen in de verschillende mogelijkheden, ook als het gaat om subsidie, en zo kwam ik bij de regeling van het hoogheemraadschap terecht”, zegt de 67-jarige Cyriel Triesscheijn.

Cyriel_Triesschein (8)_WEB

Cyriel heeft in november 2021 samen met zijn zoons het groene sedumdak bestaande uit vetplantjes geplaatst op het 120m2 grote dak van de woning. “Er liggen ook nog zonnepanelen op die 30m2 in beslag nemen. Dat betekent dat we ruim 90m2 aan sedumdak aan te leggen hadden. “Dat was een behoorlijke klus, want het moet binnen 24 uur geplaatst en bewaterd worden. Het is levend materiaal en mag niet te lang opgerold blijven liggen en niet uitdrogen. We hebben er flinke spierpijn aan overgehouden, maar het is de investering dubbel en dwars waard. Het dak houdt regenwater vast en zorgt er daardoor voor dat het langzamer wordt afgevoerd naar het riool. De kans op wateroverlast neemt daarmee af, omdat het riool minder wordt belast. Daarnaast is het dak koelend in de zomer en isolerend in de winter. Bovendien heeft het weinig onderhoud nodig.”

Reservoirs en regentonnen

Om al het regenwater netjes af te voeren en op te vangen, heeft Cyriel ook drie grote reservoirs en twee regentonnen met samen een totale opvangcapaciteit van ruim 3.500 liter geplaatst. “Deze heb ik tweedehands op de kop kunnen tikken. De tonnen zijn ongeveer 1 x 1,2 meter groot. De reservoirs en tonnen heb ik op de regenpijpen van de woning aangesloten en een staat er bij de schuur.

Het mooie is dat het sedumdak ook lucht- en waterzuiverend werkt. Ik heb me laten vertellen dat dat water het beste is om je auto mee te wassen. Als het vanuit milieuoogpunt dan maar wel een elektrische auto is…”

Steentje bijdragen

Cyriel is gepensioneerd. Hij zwaaide in 2020 af als directeur van het antidiscriminatiebureau RADAR. Nu woont hij samen met zijn vrouw met veel plezier in de vrijstaande woning en geniet ook nog eens van een mooi stuk grond om zijn huis. Cyriel ziet vergroening van zijn dak als zijn kleine bijdrage aan een duurzamere wereld. “De klimaatveranderingen raken ons allemaal en we kunnen allemaal ons steentje eraan bijdragen om de eigen leefomgeving schoner en leefbaarder te maken. Het is goed dat het hoogheemraadschap subsidie beschikbaar stelt voor dergelijke groene investeringen.”