Stadskwekerij De Kas in Rotterdam-Blijdorp

Eerste hulp bij vergroening en waterbeheer
Eva Bes en Marja Versteeg

In de Rotterdamse wijk Blijdorp, verscholen tussen aaneengesloten appartementenblokken, ligt Stadskwekerij De Kas. Op het terrein van een voormalig hoveniersbedrijf is een oud kassencomplex omgetoverd tot een kwekerij met een educatieve tuin, vijver en ruimte voor workshops, lezingen, presentaties en andere bijeenkomsten.

Stadskwekerij De Kas is een initiatief van Eva Bes en Marja Versteeg, twee Rotterdamse ‘tuinvrouwen’ die zich met hart en ziel inzetten voor een groenere stad. Zij worden daarbij gesteund door een twintigtal vrijwilligers. Eva Bes: “Wij willen een inspiratieplek zijn. Zo kweken en verkopen we hier planten die vogels, vlinders, bijen, hommels en andere insecten aantrekken. Dat is goed voor de biodiversiteit. Ook zijn op ons terrein allerlei voorbeelden te zien van ecologisch groen en kleinschalig waterbeheer. Zo hebben we de vijver verdiept en een moeraszone aangelegd.

Eva Bes van Stadskwekerij de Kas

Het dak van de kas en de schuur zijn van het riool afgekoppeld. Regenwater vangen we op in een voormalige melktank van 10.500 liter en enkele kleinere units van 1500 tot 2000 liter. Bij elkaar 18.000 liter. We gebruiken het voor de kwekerij en het doorspoelen van het toilet.”

Ideeën opdoen

Veel kon De Kas doen dankzij subsidie van de gemeente Rotterdam. Eva: “Mensen kunnen hier komen kijken en ideeën opdoen. Ook is er volop informatie verkrijgbaar en kunnen wij ze coachen en begeleiden. Vergroening en waterbeheer in huis en buurt kan heel kleinschalig en goedkoop. En is helemaal niet moeilijk. Je kunt er zo mee aan de slag. Niet alles hoeft ook tegelijk.”

Eva Bes merkt dat er een groeiende belangstelling is voor groene initiatieven in stadsbuurten en -wijken. “Wij hebben veel aanloop en Rotterdammers doen graag een beroep op de kennis en ervaring van ons groeiende netwerk. Het is goed dat de gemeente en instanties als het hoogheemraadschap dit proces actief stimuleren. Als stadskwekerij spelen wij er graag een intermediaire rol in.”