Blauwalg op nieuwe plekken in de Krimpenerwaard

In heel de Krimpenerwaard kan blauwalg in het oppervlaktewater voorkomen. Vanaf half april wordt al blauwalg waargenomen in de polder Berkenwoude. Inmiddels zien we ook blauwalg op verschillende plaatsen tussen Gouda en Stolwijk. Het is onbekend hoe lang dit voortduurt. We verwachten dat deze situatie langere tijd aanhoudt. Door regelmatige metingen houden we de ontwikkelingen in de gaten.

Verspreiding tegengaan

Om de aanvoerroutes van water vrij te houden van blauwalg, laten we extra rivierwater instromen via de Stolwijkersluis en de inlaat bij kinderboerderij Klein Boveneind in Krimpen aan den IJssel. Door meer water in te laten, proberen we ook de aanvoerroute naar de Surfplas blauwalgvrij te houden. Sinds de opknapbeurt van de Surfplas in 2018 is daar in het zwemwater geen blauwalg meer gesignaleerd. Wie wil zwemmen in natuurwater kan via de zwemwaterapp of de website zwemwater.nl nagaan waar dat veilig kan.

Download de zwemwaterapp voor iOS of Android.

Waarmee rekeninghouden?

Blauwalgen kunnen giftige stoffen afgeven. Het is daarom niet verstandig om in water met blauwalg te spelen en te zwemmen, of dieren ervan te laten drinken. Slootwater gebruiken als sproeiwater voor de (moes)tuin wordt ook ontraden. Het is beter om hiervoor opgevangen regenwater te gebruiken of kraanwater. Water met blauwalg kan leiden tot stankoverlast en sterfte van watervogels en vissen.

Nieuwe plekken melden

Blauwalgen zijn bacteriën die voorkomen in natuurwater. Dat is normaal. Blauwalg kan het water groen kleuren en een groenblauwe drijflaag op het water vormen. Ziet u water met veel blauwalg, waar het stinkt of sprake is van vissterfte? Maak er dan een foto van en mail die met de locatie erbij naar klantmeldingen@hhsk.nl. U kun het ons ook laten weten via dit meldingsformulier of ons telefoonnummer 010 45 37 200.

Heeft u vragen?

Lees dan de antwoorden op de pagina met veelgestelde vragen over blauwalg.

Hoe ziet blauwalg eruit?

Voorbeeld blauwalg Voorbeeld blauwalg