Hoe ervaart u de Tiendweg-West?

Hoe ervaart u de Tiendweg-West?

In oktober 2014 zijn drempels aangelegd in de Tiendweg-West tussen Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek. Door deze drempels moet de weg veiliger voelen voor met name voetgangers en fietsers. Maar is dat ook zo? Tijd voor een buurtonderzoekje.

In oktober 2014 zijn drempels aangelegd in de Tiendweg-West tussen Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek. Door deze drempels moet de weg veiliger voelen voor met name voetgangers en fietsers. Maar is dat ook zo? Remmen de drempels het verkeer af en rijden er minder auto’s op deze weg? Tijd voor een buurtonderzoekje. Onze collega’s Marco en Sabine gaan samen met een politieagent de weg op om mensen te vragen hoe zij het ervaren.

“We kunnen heel goed merken dat het rustiger is geworden. De drempels werken het beste als ze dicht op elkaar liggen.”, vertelt een weggebruiker en eigenaar van een bedrijf langs de Tiendweg-West.

Een jong stel dat te voet passeert is zich bewuster geworden van het effect van sluipverkeer: “Als we buiten het dorp moeten zijn, pakken we vaker een andere weg. Meer mensen doen dat, want het is rustiger geworden.”

Een groepje jongeren dat iedere dag over de Tiendweg heen en weer fietst naar en van school heeft niet het idee dat de drempels echt remmend werken. “s ochtends is het wel rustiger geworden, maar ’s middags niet” en: “Auto’s rijden fietsers nog steeds erg hard voorbij.”

Een wandelende dame vertelt: “Een aantal drempels is erg stevig, maar voor mij kunnen ze niet hoog genoeg zijn.”

Een ouder stel in een auto heeft ook gemerkt dat de drempels voor sommige voertuigen wel remmend werken:

“Het verkeer is minder geworden. Alleen voor de grotere auto’s hebben de drempels niet veel effect.”

Hoogheemraad Ger de Jonge: “We hebben omwonenden actief betrokken bij dit traject. Zij hebben zelf oplossingen aangedragen en daarmee zijn we aan de slag gegaan. Als deze maatregelen hun vruchten afwerpen, hebben we ons gezamenlijke doel bereikt. Zo niet dan gaan we weer met de omwonenden om tafel om te bepalen wat de vervolgstappen zijn.”

Voorafgaand aan de aanleg van de drempels en daarna is gemeten hoeveel voertuigen gebruik maken van de weg en hoe hard zij rijden. De resultaten van de nameting zijn binnenkort bekend. Omwonenden worden hierover dan geïnformeerd.

Tiendweg West