Verbeteren waterafvoer Schiebroek en bouw gemaal Bergweg Zuid

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft een nieuw gemaal gebouwd aan de Bergweg Zuid in Bergschenhoek en de waterafvoer van Rotterdam Schiebroek via een duiker onder de Ankie Verbeek Ohrlaan veranderd.

Actueel

Wat gaan we doen?

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft een nieuw gemaal gebouwd aan de Bergweg Zuid in Bergschenhoek en de waterafvoer van Rotterdam Schiebroek via een stuw en een duiker onder de Ankie Verbeek Ohrlaan veranderd.

Waarom doen we dat?

Met deze maatregelen willen we de waterkwaliteit van de Bergse Plassen verbeteren. Dit doen we door te voedselrijk water om de Bergse Plassen heen te leiden. Het water vanuit Hillegersberg en Schiebroek stroomt onder de Ankie Verbeek Ohrlaan door naar het Lage Bergse Bos en gemaal Lansingerland. Van daaruit zetten we het water op de Rotte.
Omdat de rijksweg A16 wordt doorgetrokken, gaat het nieuwe gemaal daarnaast het water op peil houden in het Molenlaankwartier in Hillegersberg. 

Planning

De stuw en duiker onder de Ankie Verbeek Ohrlaan zijn aangelegd. In januari 2016 zijn deze officieel in gebruik gesteld. 
De bouw van het gemaal is in de eerste week van september 2017 van start gegaan. In februari 2019 is het gemaal officieel geopend.

Betrokken overheden

De gemeenten Rotterdam en Lansingerland, provincie Zuid-Holland, Groenservice Zuid-Holland, Stadsregio Rotterdam en Rijkswaterstaat.

Vragen

Hebt u vragen, dan kunt u contact opnemen met Guido Verweij, projectleider, via telefoonnummer 010 45 37 200.

gemaal bergweg zuid
© Van Boekel