Minder tegels, een wadi en waterdoorlatende bestrating

Veel tegels, weinig groen. Voor de 54-jarige René Qualm uit Waddinxveen reden om zijn tuin herin te richten. En niet alleen dat. Ook met de afvoer van het regenwater van zowel zijn garagedak als dak van de uitbouw van zijn huis is hij aan de slag gegaan. Omdat hij zelf geen groene vingers heeft, nam hij afgelopen voorjaar een hovenier in de arm. “Ik ben blij met het resultaat. De bestrating is deels vervangen door groen. Het tuinplezier is absoluut toegenomen en op deze manier dragen we bij aan het klimaatbestendig maken van onze woonomgeving. Dat vinden mijn vrouw en ik belangrijk.”

De werkzaamheden zijn tussen april 2021 en half juni 2021 in fases uitgevoerd. Zo zijn er twee terrassen aangelegd met waterdoorlatende bestrating (circa 20m2). Dat houdt in dat er tussen de tegels bredere voegen zitten waar het water in kan wegzakken. Ook is er een wadi aangelegd waarop de regenwaterafvoer van de garage en een van de twee afvoeren van het platte dak van de aanbouw zijn aangesloten. De wadi heeft een capaciteit van zo’n vijfhonderd liter, en heeft een overstroombeveiliging naar het riool.
Natte voeten hebben we nog niet gehad
“Die wadi was een idee van de hovenier. Het is een verdiept stuk tuin waar het water uit de afvoer en het ‘gewone’ regenwater in terechtkomt. Met flinke hoosbuien kan het een beetje overlopen, maar dat is nog niet vaak voorgekomen. We merken dat het water vrij soepeltjes zijn weg vindt na een bui. Natte voeten hebben we nog niet gehad”, aldus René.
Vergroende tuin houdt koelte vast
René werkt in de ict-branche en woont samen met zijn vrouw al ruim elf jaar in deze typische eind jaren tachtigwijk in Waddinxveen.

“We wonen hier met veel plezier. Maar de tuin mocht wat ons betreft dus een make-over krijgen. Niet alleen wij, ook de vogeltjes lijken zich er nu meer thuis te voelen. Ze weten onze tuin te vinden! Een ander voordeel is dat de vergroende tuin op warme zomerse dagen de koelte beter vasthoudt. Het is absoluut aangenamer om in de tuin te zitten.”
Subsidie als welkome bijdrage
De subsidie vormde een welkome bijdrage in de kosten voor de herinrichting van de tuin. “Ik las in de lokale krant Hart van Holland een bericht over de subsidiemogelijkheid van het hoogheemraadschap om je tuin waterproof te maken. Daar heb ik dus prima gebruik van kunnen maken. De subsidie is niet kostendekkend, maar is absoluut meegenomen.”