Gemaal Mr. U.G. Schilthuis

Wist u dat we hier per minuut zo’n 1.300.000 liter water uit de Rotte naar de Nieuwe Maas kunnen pompen?

Dat zijn meer dan 10.000 badkuipen vol met water en staat gelijk aan 50 jaar lang elke dag voor 5 minuten douchen.

Wat doet dit gemaal?

Een gemaal gebruiken we om de hoogte van het water te regelen in een bepaald gebied. Doordat Rotterdam en omgeving grotendeels onder zeeniveau liggen, kan veel regen een probleem zijn. Daarvoor hebben we gemalen in ons gebied, zoals gemaal Mr. U.G. Schilthuis. Alle regen die valt in het gebied rondom de Rotte (Rotterdam tot Zoetermeer), wordt door andere gemalen in de Rotte gepompt. De taak van dit gemaal is om dat water naar de Nieuwe Maas te pompen. Als het heel droog is en er niet genoeg water in ons gebied is, laten we hier water uit de Nieuwe Maas de Rotte in. Zo blijft het water in de Rotte op de juiste hoogte.

Wist u dat heel vroeger 31 molens het regenwater in de Rotte pompten? Op deze plek stond de grootste watermolen van Nederland om dat water af te voeren, maar die had daar zelfs moeite mee! Dit was de Kostverlorenmolen en heeft daar 128 jaar gestaan, van 1742 tot 1870.

Waarom staat dit gemaal hier?

Vanaf de 18e eeuw werden er steeds meer plassen drooggemaakt. Al het water hiervan werd afgevoerd naar de Rotte, waar Rotterdam ook naar is vernoemd. Dat water kon niet allemaal in de Rotte blijven en werd toen al afgevoerd naar de Nieuwe Maas. Een lastige klus, want het water moest door een soort flessenhals heen. De boel raakte verstopt en droge voeten was niet meer vanzelfsprekend.

Inmiddels hebben we dit krachtige gemaal wat goed zijn werk doet. Het water wordt onder u door in twee grote leidingen weggepompt naar het Boerengat, waar het de Nieuwe Maas in stroomt. Deze leidingen zijn zo groot dat u er zelfs in kan staan.

Wist u dat

Het gemaal werkt geheel automatisch en is zelfs op afstand bedienbaar.