Energie uit afvalwater

Na het zuiveren van water uit het riool blijven er twee producten over: schoon water en slib. Van het slib maken wij energie.

Jaarlijks verwerkt het hoogheemraadschap enorme hoeveelheden afvalwater. Door de vergisting van het afval wat overblijft na het zuiveren van water, kunnen we onze eigen energie opwekken. Zo werkt het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard al een aantal jaar aan technologieën om steeds meer energie uit afvalwater te halen. 

Biogas uit afvalwater

Dagelijks maakt het hoogheemraadschap het afvalwater van inwoners en bedrijven schoon in onze zuiveringsinstallaties. Na het zuiveren van rioolwater blijven er twee producten over; schoon water en slib. Het schone water gaat terug de natuur in. Slib bestaat uit organische materiaal wat wij van het water scheiden zoals ontlasting, bladeren, groenten en bacteriën die wij toevoegen om het water biologisch te zuiveren. In het slib bevinden zich veel waardevolle stoffen. Dankzij slimme technieken wordt daaruit energie gehaald. Hoe dat gaat is te zien in de onderstaande video.

Om deze video te bekijken, moet je social cookies accepteren

Installatie Kralingseveer maakt eigen energie

De zuiveringsinstallatie Kralingseveer onderaan de Van Brienenoordbrug in Capelle aan den IJssel werkt inmiddels volledig op ‘eigen' energie. De afvalwaterzuiveringsinstallatie Kralingseveer zuivert dagelijks het afvalwater van ruim 360.000 inwoners uit Rotterdam en Capelle aan den IJssel. Per jaar zuiveren we hier 56 miljoen m3 afvalwater.

De feiten over deze installatie:

  • De installatie levert 3.180.000 m3 biogas op. Dat is genoeg om 7 miljoen kWh op te wekken. En dat is weer genoeg om 2000 huishoudens een jaar te voorzien van stroom. 
  • We besparen daarmee 4,5 miljoen kilogram CO2. Dat is evenveel CO2 als  865 keer heen en weer vliegen tussen Amsterdam en New York. 
  • Elk jaar besparen we bijna € 900.000 aan de inkoop van elektriciteit.

Nóg meer energie uit dezelfde hoeveelheid slib met Themista

Op onze afvalwaterzuivering Kralingseveer, in Capelle aan den IJssel, hebben we sinds 2020 een nieuw installatie-onderdeel in gebruikt. Dankzij deze installatie kunnen het slib wat over blijft nadat we het rioolwater hebben gezuiverd, maximaal vergisten. Hierdoor hebben we minder restafval over en verkrijgen we meer biogas, en dus energie, uit dezelfde hoeveelheid slib.
Lees meer over Themista

Samenwerken voor steeds meer energie uit afvalwater

Het hoogheemraadschap wil steeds meer energie opwekken. Daarvoor werken we samen met andere Nederlandse waterschappen. Meer informatie hierover is te lezen op de website Waterschapsenergie.